Близо девет месеца бяха достатъчни на прокуратурата, за да приключи

...
Близо девет месеца бяха достатъчни на прокуратурата, за да приключи
Коментари Харесай

След 9 месеца разследване на трагедията с 6 загинали на Тракия делото влиза в съда

Близо девет месеца бяха задоволителни на прокуратурата, с цел да завърши следствието на тежката злополука на автомагистрала " Тракия " през април, при която починаха 6 души, а други 17 бяха ранени.
 Ден на народен печал на следващия ден за жертвите на злополуката на Тракия
За кратък интервал от време пракуратурата е съумяла да назначи експертизи, с които да откри точният механизъм на злополуката.

В хода на следствието към наказателна отговорност бе привлечена Цвета Таскова, която с автомобила си е предизвикала злополуката. Обвинението е за изключително тежък случай на закононарушение по превоза, за което законът планува наказване отнемане от независимост от 3 до 12 години.

Според откритите обстоятелства, към 11.18 часа на 13 април на автомагистрала Тракия, в региона на 27 км в посока Пловдив - София и при отлични условия на пътя - суха настилка, слънчево време, добра видимост и дълготрайно прав сектор, по време на изпреварване Таскова е блъснала рейса, който се движел със скорост 100 км/ч. Скоростта на лекия автомобил Рено Меган, който карала тя, била към 120 км/ч. 

По необяснени все още аргументи, до момента в който изпреварвала рейса дамата е завила надясно към него. Реното се удря с челната си дясна част в лявата странична част на рейса в региона към задната ос. Последвало е превъртане, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос ) на ляво предно колело на рейса. В резултат на това предната лява гума на рейса се е спукала и е била блокирана.

Заради удара автобусът се е наклонил надясно, а водачът не е съумял да го овладее. Заради инерционните сили част от пасажерите счупили с телата си десните стъкла на рейса и изпаднали отвън рейса по затревеното пространство. Автобусът е паднал в канавка и се обърнал на дясната си страна. 

Според специалистите злополуката е била предотвратима, в случай че Таскова по време на изпреварването е спазвала минимална странична отдалеченост.

На 30 ноември на нея й е предявено точно обвиняване за това, че на 13.04.2018 година на Автомагистрала „ Тракия “, управлявайки лек автомобил “Рено Меган “, при осъществяване на маневра „ изпреварване “ е нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата по член 42, алинея 2, т. 1: „ Водач, който изпреварва, е задължен по време на изпреварването да обезпечи задоволително странично разстояние сред своето и изпреварваното пътно транспортно средство “, вследствие на което е настъпил удар сред лекия автомобил и рейса и по несъобразителност е предизвикала гибелта на шестима пасажери и междинни телесни повреди на останалите седемнадесет лица.

Предстои предявяване на материалите от следствието на обвинената и потърпевшите лица, и внасяне на делото с обвинителен акт в Окръжен съд- София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР