Близо четири години по-късно президентът Румен Радев все така отказва

...
Близо четири години по-късно президентът Румен Радев все така отказва
Коментари Харесай

И в този парламент Радев няма да представи конституционния си проект

Близо четири години по-късно президентът Румен Радев все по този начин отхвърля да показа своя план за промени в Конституцията. Мотивът - Народното събрание за него е нелегитимен.

През 2020 година, когато, когато Иван Гешев нахлу в президентството, а улицата протестираше и против него, и против кабинета " Борисов 3 ", който оферираше конституционни промени, Радев съобщи, че има свои текстове за промени в главния закон. Той обаче в никакъв случай не ги показа, даже когато отпред на държавното управление застана кабинетът " Петков ", подкрепян в Народното събрание от " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН ", всички на площада дружно с Радев по това време, с който кабинет първоначално Радев бе в положителни връзки.

Сега обаче тематиката с промените в главния закон е още веднъж на дневен ред, като ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ дадоха поръчка да са факт преди коледната почивка. В петък, при по този начин нареченото второ първо четене, лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани президента да показа своя план и в случай че има рационални оферти, групата на социалистите ще се ангажира да ги внесе като ремонти преди окончателното гласоподаване.

" Мен ме тормози, че парламент с сериозно ниско гражданско посланичество и с още по-ниско публично доверие въобще протяга ръка към Конституцията ", съобщи през днешния ден Радев пред публицисти.

По думите му, вместо да трансформира главния закон, парламентът има сериозно значими неща които би трябвало да реши.

" Конституцията се употребява като заслон за битие на тази коалиция. Нека бъде явен - аз в подобен парламент не мога да внеса промени в Конституцията, няма по какъв начин ", отсече.

Има възможност България да стане част от така наречен въздушен Шенген, да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, само че ние би трябвало да бъдем доста деликатни, с цел да не останем с някакъв етикет " ето, България към този момент е в Шенген ", разяснява още той по повод съобщенията от австрийски медии - че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е подготвен да разхлаби ветото за разширение на Шенгенското пространство с България и Румъния.

По думите на президента Радев за страната ни е сериозно значимо да се отворят сухопътните граници. Радев сподели, че поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия са трудноприемливи за България.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР