Близо 900 проби на шофьори, хванати да карат след употреба

...
Близо 900 проби на шофьори, хванати да карат след употреба
Коментари Харесай

Близо 900 кръвни проби на шофьори чакат да бъдат изследвани във ВМА

Близо 900 проби на водачи, хванати да карат след приложимост на опиати, са се натрупали за проучване от 25 април досега във Военномедицинската академия. Там е една от трите лаборатории в страната, оторизирани да вършат такива проби.

Екипите ѝ могат да обработват по към 50 проби седмично. Премиерът Денков се срещна с шефа на ВМА и даде обещание, че скоро лабораторията ще работи непрекъснато и ще може да обработва повече проби.



От години водачи, хванати да карат след приложимост на опиати, чакат с месеци резултатите от кръвните проби. А това бави следствието и възможното начало на правосъден развой. Трите лаборатории, оторизирани да вършат такива проби, нямат огромен потенциал.

" Липсва инсталация, която да е модерна в тези лаборатории, които има ", сподели министър председателят Николай Денков.

Правителството възнамерява да закупи роботизирана техника, само че от думите на премиера стана ясно, че нови лаборатории евентуално няма да се построяват.



" Идеята да се вършат нови лаборатории е неверна. Казвам го напълно изрично. Това, което би трябвало, е съществуващите лаборатории да се приготвят доста добре, да се приготвят фрагменти. 3-4 лаборатории за България са премного ".

Правителството ще обезпечи на ВМА финансиране за ново съоръжение и привличане на фрагменти. Целта е потенциалът на съществуващата лаборатория да се увеличи.

" Ще се работи на три смени 24 часа в денонощието, тъй че паралелно да вървят и забавените проби, и да могат и новите проби да се обработват оптимално бързо ", уточни министър председателят Денков.

" В момента потенциалът на софийската лаборатория е 50 проби седмично. Надяваме се да го увеличим тройно ", сподели ген. майор, проф. Венцислав Мутафчийски - шеф на ВМА.

- Кога ще стартира денонощният график?

- Когато имаме новите хора. Надяваме се напълно скоро.

Очаква се новите експерти да стартират работа в лабораторията на ВМА до 2 месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР