Близо 90 % от всички италиански ски курорти използват в

...
Близо 90 % от всички италиански ски курорти използват в
Коментари Харесай

Планински курорти в Европа са като кална пустиня - няма сняг

Близо 90 % от всички италиански ски курорти употребяват в някаква степен неестествен сняг. Във Френските Алпи този % е 40, в Австрия доближава до 80 %
Само на час път с кола от Рим, скиорите от десетилетия трансформират Апенините в своя зимна площадка. Но този сезон нормално белите курорти наподобяват повече на кални пустини. Малкото работещи седалкови лифтове се плъзгат по оголени хълмове, осеяни с туристи там, където нормално се движат сноубордисти.

В разгара на извънредно топлата зима курорти като Кампо Феличе имат сериозен проблем: няма сняг. А сушата разумно значи едно - няма задоволително вода, с цел да се направи нужното количество неестествен сняг.

Има " някакъв ", само че той е под непрекъсната опасност да се разтопи в топлината. Собствениците въпреки всичко са съумели да създадат задоволително за четири писти - бели ленти върху " плешивите " кафяви хълмове. Това най-малко е нещо, само че това не са нормалните 14 писти.
 Снимка: bergfex.com/campo-felice
След рекордно горещата година, в която климатичните промени и Ел Ниньо се съчетаха, с цел да създадат ски сезона в доста елементи на Северното полукълбо просто неосъществим, февруари ще бъде най-топлият в историята на планетата.

Опустошителната загуба на сняг засегна изключително тежко ски спорта в Европа, в това число в най-популярните Алпи и Доломити на север.
 Снимка: iStock by Getty Images
Климатичната рецесия прави зимите по-меки и по-кратки в доста елементи на света, само че Андреа Лалини, който ръководи Кампо Феличе дружно с брат си, споделя, че тази година зимата като че ли въобще не се е появила. Тя е била най-лошата за 23-те години, откогато фамилията му ръководи курорта. Целият сняг, който имат, е неестествен.

" Проблемът тази година е, че нямаше никакви превалявания, а също така по този начин и не застудя ", сподели той пред CNN.

Трябваше да отворим през декември, само че не успяхме да създадем сняг даже доникъде на януари ", споделя той и изяснява, че тогава е било прекомерно топло, с цел да се сътвори и задържи сняг. " С тези темпове ще би трябвало да затворим един месец по-рано. Температурите би трябвало да са под нулата, с цел да се задържи изкуственият сняг, а тази година просто нямаше задоволително такива дни. А заради неналичието на дъжд и рекордните горещини езерата, които нормално обезпечават вода за изкуствения сняг, пресъхнаха. През този сезон курортът безусловно купува вода, с цел да зарежда оръдията си за произвеждане на сняг.



Лалини се притеснява, че в случай че има още сложни сезони, цялата интервенция може да стане неустойчива.

Но Кампо Феличе надалеч не е единственият град, който усеща горещината.

Според Карло Карманьола, специалист по снега от Météo France, който изследва въздействието на климатичните промени върху ски курортите, близо 90 % от всички италиански ски курорти употребяват в някаква степен неестествен сняг. Във Френските Алпи този % е 40 %. В Австрия те доближават до 80 %, споделя той.

" Това не са съвършени системи. Трябва да има задоволително ниски температури и условия на мокрота, с цел да може да се създава сняг ", споделя Карманьола пред CNN. " И по-късно, несъмнено, ви е нужна вода. И през днешния ден един от най-чувствителните въпроси е съществуването и достъпът до водните запаси, което в някои долини към този момент е комплицирано, с спорове в избрани интервали от сезона сред селското стопанство, обезпечаването на чиста питейна вода и производството на сняг. "

Снежните съоръжения са извънредно енергоемки и в случай че оръдията, употребявани за производството им, употребяват изкопаеми горива, процесът способства за световното стопляне - което е и повода за намаляването на естествения сняг.

Съществуват и опасения, че снежните масиви могат да доближат сериозна точка, при която да намалеят още по-бързо. Едно скорошно изследване демонстрира, че когато междинните зимни температури се покачат до към 8 градуса, снегът, несъмнено, не се задържа. Дори частични покачвания на температурата над тази точка форсират загубата на сняг.

Без сняг, без работа

Лалини и брат му Лука ръководят фамилния бизнес в условия, радикално разнообразни от тези, с които се е сблъскал татко им при откриването на курорта.

През 80-те и 90-те години на предишния век Кампо Феличе въобще не е имал потребност от неестествен сняг, споделя Лука Лалини пред CNN, до момента в който преглежда остарели фотоси на толкоз бездънен сняг, че се постанова да почистват от прозорците на заведенията за хранене и питейните заведения в курорта. Сега същите уреди са затворени, заобиколени от нечистотия.

Тези промени са тежки освен за братята Лалини, само че и за техните чиновници, които нормално наброяват 250 души през ски сезона. Досега през тази година на работа са били извикани единствено 50 души.

" В неделя през февруари на всички писти има повече от 6000 души ", споделя Лалини пред CNN. " Тази година нямаме даже 500 души за целия уикенд. "
 Снимка: bergfex.com/campo-felice
Празниците в края на годината и месец февруари нормално са най-хубавите сезони в региона. Празниците в Италия включват годишната settimana bianca или бяла седмица през февруари, когато учебните заведения в цялата страна затварят, с цел да могат фамилиите да карат ски. Сега италианските медии се майтапят, че празникът е бил по-скоро зелена седмица, защото съвсем половината от ски пистите в страната са били отворени единствено отчасти или въобще не са били отворени.

Ски промишлеността в тази част на Италия е главният шеф в района, споделя Дженарино Ди Стефано, кмет на Рока ди Камбио, градчето с най-голяма надморска височина в тези планини.

" Последиците от неналичието на сняг провокират редица проблеми ", споделя той, гледайки към калните полета. Всеки град в района влага доста в ски спорта, който обезпечава работни места за ски инструктори, мениджъри, личен състав на питейни заведения и заведения за хранене, както и за хората, които ръководят лифтовете, от целия район.

" Много хора не работят в този момент ", споделя той. 

Липсата на сняг се отразява и на бъдещите скиори - централната част на Апенините в Италия е известна измежду начинаещите състезатели по зимни спортове.

Исидоро Франчези, инструктор по ски в Кампо Феличе, споделя, че младите състезатели по ски са принудени да търсят други места на по-голяма надморска височина, където снегът е по-обилен, с цел да упражняват. Обикновено това значи да пътуват и по-далеч на север.

" Това е скъпо за фамилиите, само че е и спомагателна икономическа тежест тук. Всички ние работим по-малко. За тези от нас, които постоянно са работили тук, е просто извънредно да виждаме какво се случва с природата и по какъв начин това се отрозява на живота ни ", споделя той.
 Снимка: bergfex.com/campo-felice
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР