Близо 90 членове на калабрийската мафия Ндрангета бяха арестувани в

...
Близо 90 членове на калабрийската мафия Ндрангета бяха арестувани в
Коментари Харесай

Проф. Антонио Никасо в „Роуминг” по bTV: Няма мафия без корупция

Близо 90 членове на калабрийската мафия Ндрангета бяха задържани в сряда в невиждана интернационална интервенция с кодовото име „ Полино”. По време на акцията са иззети съвсем 2 млн. евро, 4 тона кокаин и 140 кг екстази. Арестите са осъществени на територията на няколко европейски страни и Южна Америка. Ндарнгета е единствената мафия, настояща на всички континенти, управлява 80% от търговията с кокаин в Европа и има 6000 членове.

Мащабният удар против мафията стартира ден по-рано, когато италианската полиция арестува 80-годишния бижутер Сетимо Минео и още 45 души с обвинявания за образуване на незаконна група, изнудване, нелегално носене на оръжие, подпалвачество и други закононарушения. Според източници на властта Минео е „ коронясан” за началник на мафията на 29 май в Палермо, където са участвали всички семейства от Коза Ностра.

Подобно събиране не е имало повече от 25 години, когато за кръстник беше определен Салваторе „ Тото” Риина. Той умря в пандиза предходната година, където излежаваше присъда за поръчването на десетки убийства, измежду които и на двама от най-известните прокурори в Италия - Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Снимка: btvnovinite.bg

Арестуваният нов „ кръстник” Сетимо Минео също е бил наказан на 5 години затвор поради закононарушения, свързани с мафията през 1986 година

Гост в „ Роуминг” в предаването „ 120 минути” е преподавателят по „ просвета на мафията” в Канада – професор Антонио Никасо. Той познава добре безпощадния свят на корупция, тонове опиати, слепване с властта, пране на милиарди и кървави убийства и го разказа в книгите „ Бизнес или кръв”, „ Бялото злато” и „ Тайната история на Ндрангета” дружно с прокурор Никола Гратери.
Никола Гратери – прокурорът, който се бори с мафията в Италия. И побеждава През 2015 година ви го представихме в „ Роуминг “, вижте още веднъж част от диалога с него. Защото си коства
Вижте целия диалог със Светослав Иванов:

– Последния път, когато разговарях на тематика сицилианска мафия или калабрийска мафия беше с вашия другар прокурор Гратери, който живее под полицейска протекция от 1989 година Защо вие сте заставен да живеете отвън страната си?

– Занимавам се с мафия от към 40 години и постоянно съм получавал закани поради книгите, които съм написал. Идеята е такава, че постоянно съм желал да основа у хората схващане за този проблем, да се опитам да ги накарам да схванат, че мафията е напълно друга от това, което показва Холивуд за нея в своите филми.

– Различна в какъв аспект?

– Когато се приказва за мафия, не се приказва единствено за едно престъпно събитие. Става дума за една политическа и икономическа мощ, която може да въздейства върху демократичния избор на една страна.

– Какво знаете за Сетимо Минео, 80-годишния бижутер, разгласен за новия „ кръстник” на сицилианската мафия, задържан при започване на седмицата?

– Това беше изненада за всички, тъй като се смяташе, че новият необут на босовете евентуално е по-млад, а в действителност те са избрали един много възрастен човек, може би тъй като са се нуждаели от умел човек в един временен миг, в един доста сложен интервал за сицилианската мафия след гибелта на Тото Риина. Сега Ндрангета е по-силна от Коза Ностра.

– „ Тайната история на Ндрангета” се споделя новата ви книга в съавторство с прокурор Никола Гратери. Как Калабрия, този безпаричен район, става ядрото на толкоз могъща организация, каквато е локалната мафия?

– Ндрангета порасна доста безшумно, защото доста дълго време страната концентрираше вниманието си върху сицилианската мафия. Ндрангета съумя да се промъкне, да направи доста отвличания на хора, разнообразни типове трафик, тя се вкорени в стопанската система на страната, тя е способна да управлява и трафика на кокаин в Европа. Тя постоянно е била считана за маргинална и откъсната.

Снимка: btvnovinite.bg

– 84 ареста, иззети 4 тона кокаин на територията на Германия, Белгия, Холандия и Италия, част от Латинска Америка – обезглавена ли е калабрийската мафия?

– Не, не бих споделил. Това е единствено една интервенция и нищо повече. Би трябвало да има десетки такива.

– Толкова години пишете за мафията, заставен сте да живеете в чужбина. Някога срещали ли се с огромните босове и хората, за които пишете? Какво са Ви казвали за Вашата работа?

– В Канада и в Съединени американски щати е доста по-лесно да срещне човек някой от босовете на мафията, тъй като те живеят смесени в общността. В Европа е доста по-трудно, там можах да се срещна с някои, включени в стратегия за някогашни мафиоти.

– Възможно ли е да съществува някогашен мафиот?

– Те постоянно вземат решение да сътрудничат, с цел да избегнат наказването, не тъй като откровено се разкайват за това, което са правили.

– Един въпрос, обвързван с страна като България. Също в последно време следим арести на богати хора на територията на нашата страна. Техните провинения по-скоро са свързани с прехода от комунизъм към народна власт и приватизацията, само че по какъв начин може да бъде победена проведената престъпност в страна като България, където има доста корупция?

– Трябва да се има поради нещо главно – може да има корупция без мафия, само че няма мафия без корупция. Така че доста постоянно мафията и корупцията са двете страни на еднакъв орден. За да се пребори тази престъпност, би трябвало да има политическа воля. Когато приказваме за мафия, би трябвало да имаме поради, че това е събитие на ръководещите съсловия. Това не е организация, която е била на страната на слабите против мощните. Всичко става на политическо, на изборно равнище, тъй че е доста мъчно да се стигне до мафията. Това не е борбата сред положителните и неприятните. Става дума за сюжети, които не са в черно и бяло. Не е задоволително да ги арестуваме. Те би трябвало да обеднеят, би трябвало да им конфискуваме активите, имуществото. Това е най-важната тактика.

– След тези арести и иззетото количество опиати и след интервенциите против калабрийската и сицилианската мафия очаквате ли мафията да резервира безмълвие, или очаквате някакви ответни дейности?

– Не, мафията разбра, че когато се сблъсква непосредствено с страната, тя рискува извънредно строги правосъдни наказания. Така че аз не чакам никаква реакция.

– Някога имало ли е дами на управителни постове в италианската мафия?

– Мафията е една моносексуална организация, където дамите нямат достъп, само че в последно време те получават все по-важна роля. Бяха задържани и дами, които ръководеха интервенции по пране на пари в някои семейства на Ндрангета.

– Кой е мафиотът, концентрирал най-вече власт в историята на италианската мафия?

– Със сигурност Тото Риина беше един доста огромен необут, защото имаше огромни политически връзки. Беше потвърдено, че мафията имаше здрави връзки с политическите лица. Риина беше доста сериозен огромен необут, само че имаше и доста босове от Ндрангета, които също успяваха да основат връзки с политиката.

– Казвайки за връзките на Тото Риина и мафията с политиците, преди няколко години изтече запис, в който Тото Риина загатваше името на Силвио Берлускони. Последва ли нещо по-късно? Споменаваше, че Берлускони като млад е отишъл при тях.

– Не мисля, че Риина е споделил нещо такова. Той в никакъв случай не е сътрудничил на магистратите и не е удостоверил в никакъв случай тези клюки, само че проучванията са потвърдили контакти сред мафията и политиците и имаше хора, доста близки до Берлускони, които бяха наказани. Контактите сред „ Форца Италия” и мафията не са потвърдени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР