Близо 9% от родителите ваксинират детето си, за да го

...
Близо 9% от родителите ваксинират детето си, за да го
Коментари Харесай

Близо 9% от родителите ваксинират детето си, само за да го запишат в градина или училище

Близо 9% от родителите имунизират детето си, с цел да го запишат в учебно заведение, а 8% от тях въобще не го ваксинират, тъй като се тормозят да не получи странични резултати. Това демонстрират данни на изследване на УНИЦЕФ по поръчка на здравното министерство за настройките на родителите и общопрактикуващите лекари към използването на ваксини за деца.

„ От едно проучване стана ясно, че има 5 групи в обществото. Варират по възраст, обществено демографски критерии “, изясни заместител здравният министър доцент Михаил Околийски. По думите му към 25% са последователи на имунизациите, има група, формирана от обезпокоени хора по отношение на вредите от имунизациите, група на скептиците, както и група на отричащите или наречените антиваксъри.

„ Антиваксърите са сред 12-15%, това са хората, които уверено приказват против имунизациите, не имат вяра в тях. Сравнително млади са – сред 18-49 години, имат високо обучение и най-вече са дами, а мъжете имат ниска здравна просветеност. Не одобряват рутинната имунизация, имат ниско доверие към здравните служащи, институциите и медиите. Четат жълти издания, в които написа, че Коронавирус е заблуда “, изясни Околийски. Според него 24% от обществото са обезпокоените хора, това е междинна класа, живеят в градски региони, имат приемлива здравна просветеност. Приемат рутинната имунизация, само че имат потребност от повече целенасочени послания, имат потребност от повече информация. 20% са скептици, само че биха били повлияни от акции, посочи зам-министърът.

„ За 15% антиваксърите подвигат звук като за 115%. Подобна картина съм виждал в Румъния, Сърбия, Македония “, разяснява и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му единствено в Молдова и в България се усилват дамите, умиращи от рак на маточната шийка. По 400 дами умират на година, сподели още Кунчев.

61% от родителите са в поддръжка на имунизациите, стана ясно от изследването. 54,2% имат вяра, че имунизациите предотвратяват заразни заболявания, а 9,7% считат, че изгодите от имунизациите са повече от вредите. 8,7% имунизират детето си, тъй като другояче няма да може да го запишат в учебно заведение и градина, обясниха Георги Георгиев от УНИЦЕФ и доктор Кремена Пармакова от Министерството на здравеопазването.

Най-честата причина за отвод е опцията от странични резултати. Най-разпространените терзания на родителите са свързани с качеството на имунизациите. Половината от родителите споделят с лекарите, че се тормозят от вероятни странични резултати, а за 40% терзание е дали детето ще вдигне температура. 30% мислят, че може да се отключат разнообразни болести – да вземем за пример от аутистичния набор.

99,5% от лекарите поучават родителите да имунизират децата си. 92% от тях отхвърлят изказванието, че имунизациите имат тежки резултати. 78% показват, че нямат в практиката си деца, които не са имунизирани. Половината от лекарите признават, че имат усложнения при връзката с родителите, като една от главните аргументи е неинформираността на майката или бащата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР