Близо 75 на сто от българите подкрепят въвеждането на доброволен

...
Близо 75 на сто от българите подкрепят въвеждането на доброволен
Коментари Харесай

75% от българите искат въвеждане на доброволен за бизнеса стандарт "Без ГМО"

Близо 75 на 100 от българите поддържат въвеждането на непринуден за бизнеса стандарт, който да подсигурява, че в продуктите няма съществуване на ГМО и под законовия предел за етикетиране, оповестиха от неправителстената организация "За Земята ", позовавйки се на данни от национално представително изследване за настройките на жителите към етикетирането на ГМО, осъществено за тях от Маркет линкс.

Процентът на българите, които желаят стандартът да подсигурява, че и животинските артикули са създадени без приложимост на ГМО във фуражите е още по-висок - 78,4 на 100, сочат данните.

Изследването идва в миг, когато обсъжданият повече от година Законопроект за храните е на път да влезе в Народното събрание на второ четене, а в него се планува основаването на правила за етикетиране на артикули "Без ГМО ". Първоначалният вид на законопроекта споделяше, че подобен стандарт ще бъде организиран с разпоредба на МЗХГ. Впоследствие обаче, без ясни претекстове за това, законопроектът се промени и не включи основаването на народен стандарт за артикули "Без ГМО " /обхващащ цялата верига от фермер до потребител/, а на негово място се предвидиха положителни индустриални практики, които да се разработят от браншовите организации и съюзи и да се одобрят от министъра на земеделието, храните и горите. След реакция и изпратено Становище на Коалиция "България - зона, свободна от ГМО " законопроектът още веднъж бе променен и признат от Народното събрание на първо четене, само че без да се съблюдава главното искане на организациите - регулирането на доброволния за бизнеса стандарт "Без ГМО " да бъде с разпоредба, направена с необятно публично присъединяване.

Публикуваното проучване демонстрира, че настройките на жителите поддържат настояването на Коалицията - 82,6 на 100 упорстват стандартът да се създаде от всички заинтригувани страни, в това число цивилен организации, научни институти и други, а едвам 5,8 на 100 считат, че той следва да бъде квалифициран единствено от браншовите организации.

"Управляващите са на път да опорочат една добра концепция и потребителите да могат в действителност да купуват артикули без ГМО, като го подсигуряват с народен стандарт. Вместо това се предлага браншови организации да създават положителни индустриални практики. Не излиза наяве кои са тези браншови организации, а измежду тях има даже такива с противоположни ползи във връзка с ГМО ", разяснява Ивайло Попов от "За Земята ". От неправителствената организация напомнят, че в Германия да вземем за пример доброволният стандарт е организиран със закон, в Австрия и Франция - с наредби. Само в Германия 4000 продукта носят знака "Без ГМО ", което генерира продажби за над 4 млрд евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР