Близо 60 млн. лева ще тръгнат съвсем скоро към домакинствата,

...
Близо 60 млн. лева ще тръгнат съвсем скоро към домакинствата,
Коментари Харесай

Пари за солари на покрива – всичко за процедурата

Близо 60 млн. лв. ще тръгнат напълно скоро към семействата, които желаят да изградят слънчеви панели за лични потребности или да си закупят слънчеви бойлери. Вчера, 23 януари, завърши публичното разискване на поръчката и средствата по Плана за възобновяване би трябвало да стартират да се изплащат от началото на идващия месец.

Общият размер на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лв. – 49.8 млн. лв. от програмата NextGenerationEU на Европейския съюз и 9.9 млн. лв. национално финансиране. Целта на отпуснатите пари е да се усили потреблението на възобновима сила в крайното ползване на семействата. В мярката ще могат да се включат над 10 хиляди жилища, а от политическата сцена към този момент се чу, че при огромен интерес към програмата може да бъдат ориентирани още европейски пари. 

Средства ще се отпускат за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване (соларни бойлери) и фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.
Слънце на покрива
Поставянето на слънчеви панели на покрива няма да се финансира на 100% по програмата, а единствено до 70% от цената на системата, до 15 хиляди лева Кандидатът обаче би трябвало към този момент да е платил инсталацията, след което да кандидатства за връщане на вложената сума. Условието е създадената сила да се употребява единствено за лични потребности и да не се продава. Крайният клиент би трябвало да подаде съобщение до оператора на мрежата, към която е причислен обектът. В 14-дневен период от приемането му операторът дава в допълнение съглашение към контракта с клиента. Допълнителното съглашение се подписва преди издаване на позволение за градеж на енергийния обект, като в този случай мнение за присъединение не се издава.

За закупуването на слънчеви бойлери утвърдените възможни разноски са до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960 лева
Какви са критериите
Основните критерии са жилището да е главно за претендента и той да е притежател. Друго изискване е да е физическо лице, български жител, жител на друга страна членка на Европейския съюз или жител на трета страна със статут на непрекъснато пребиваващ в България, обитаващ лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка. Процедурата ще е по-лесно изпълнима за еднофамилните къщи или тези с няколко фамилии, защото при блоковете и кооперациите за слагането на слънчеви панели ще е належащо единодушието на 51% от съседите, като претендентът би трябвало показа документ, че те са съгласни.

Сред главните условия е жилището към този момент да се отоплява от различен неефикасен източник на сила, като печка, казан, камина, на дърва, въглища и други

Друг подробност в процедурата е, че в жилището би трябвало да се е потребявало електрическа сила най-малко 6 месеца преди да са сложени слънчевите панели.

Кандидатът би трябвало да има издадено позволение за градеж за построяването на слънчева апаратура за битово горещо водоснабдяване или за фотоволтаична системи до 10 kWp. Да показа оферта за доставка и монтаж на инсталацията или системата или документи на доставената и инсталирана апаратура или система. Да е заплатил дължимите все още на кандидатстването локални налози и такси за недвижимия парцел, в който ще се инсталира инсталацията или системата.
Необходими документиДокумент, доказващ българско поданство, поданство на страна членка  на Европейския съюз или статут на непрекъснато пребиваващ в Република България жител на трета държава;Документ за благосъстоятелност на жилище в лична еднофамилна постройка или многофамилна постройка, за която се кандидатства. В случай че Кандидатът е съсобственик на по-малко от 51% идеални елементи от парцела, е належащо документално единодушие от друг/и съсобственик/ци на имота;Копие от Решение на Общото заседание на етажната благосъстоятелност, признато с болшинство. Документът се ползва, единствено когато жилището се намира в постройка в режим на етажна собственост;Удостоверение от общината, че жилището, за което се кандидатства е заявено като главно и не се употребява за стопанска дейност;Фактури за ползване на електрическа сила на жилището/имота за интервал от 6 месеца;Декларация при кандидатстване, в която се показва и потребления неефикасен източник на топлинна сила.
По процедурата документи и оценка на предложенията ще се подават напълно електронно посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност.
Проверки
Крайният адресат следва да поддържа инвестицията (слънчевата система за БГВ или фотоволтаичната системи до 10 kWp, в това число системата за предпазване на електрическа енергия) минимум три години след осъществяване на плана. Посоченото условие ще бъде проверявано на място, като ще се следи дали системата или бойлерът са доставени, конфигурирани и въведени в експлоатация; дават отговор на техническите условия, създават сила за лични потребности и дали съхранената сила също се употребява единствено за лични потребности.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсоларни панели ВЕИ слънчеви покриви фотоволтаици на покрива проект за възобновяване слънчеви бойлери слънчеви панели ПоследниНай-четениЕнергетика 16 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Индустрии 1108 Лабораторното месо може да е по масите още тази година Накратко 2291 Вечерни вести: Нов шлагер на имотния пазар у нас; Градски превоз по поръчка Регулации 700 Германската картелна работа проверява PayPal Любопитно 15787 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Имоти 10975 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Личности 8724 Провинциалното момче, което построи империя от първокласни марки Компании 6300 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард Всички новини17:27 Транспорт 16 Столичният превоз ще завърши 2023 година с голям дефицитОще от ЕнергетикаВиж всичкиНидерландия затваря най-голямото газово находище в Европа още тази годинаЕфективни ли са западните наказания против съветските нефт и газ?Нидерландия затваря едно от най-големите газови залежи в Европа Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР