Близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от

...
Близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от
Коментари Харесай

60 млн. лв. от АМ Хемус“ прибрани в сакове и чували

Близо 60 милиона лв. от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за градежа на Лот 5 на Автомагистрала " Хемус ", са били източени посредством огромна скица, включваща редица кухи фирми-бушони. Това бе обявено на брифинг в Главна дирекция " Национална полиция " в която присъединяване с изключение на Министерство на вътрешните работи взеха и шефовете на ДАНС, ГДБОП, Национална агенция за приходите, ДНСК, районното министерство. На нея бяха предоставени детайлности за почналата в сряда огромна акция, обвързвана с открити нередности по градежа на аутобана.

В рамките на акцията са осъществени обиски на 17 адреса в 4 области - София, Благоевград, Видин и Монтана, конфискувани са огромни количества пари, документи, преносими компютри, флаш памети и други Разпитани са 200 души, а 14 от тях са арестувани за период от 24 часа.

Текущото следствие на службите касае единствено строителството на лот 5. През юни 2020 година на компания, определена посредством инхаус процедура, т.е. без социална поръчка, са преведени 84 милиона и 108 хиляди лв., при изискване че към този миг към момента е нямало даже позволение за градеж. Парите били предопределени за пазаруване на материали и наем на машинизация.

Впоследствие, изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров, 60 милиона от тези пари се превеждат към особено основани фирми-бушони, регистрирани дни преди този момент на обществено слаби и престъпно проявени лица. Тези мними притежатели на собствен ред дават пълномощни на трети лица, също от крими контингента. В последна сметка парите се превеждат на финалната в схемата фирма-бушон, където се изтеглят в брой в " чували и сакове ". " Целта на тези кухи компании е да се прекъсне връзката сред АПИ и крайните реализатори ", сподели Тодоров. " Имаме цялостното съображение да считаме, че по другите лотове схемата е аналогична, включително са намесени и същите компании и лица ". Общо за лотове 7,8 и 9 са отпуснати 1 милиард и 150 милиона лв., при изискване че няма осъществена никаква работа, даже не е налично позволение за градеж.

На проверяващите е явен и крайният адресат на въпросните десетки милиони, само че името му не може да бъде оповестено към момента, защото тече следствие.

Само от неплатено Данък добавена стойност страната е ощетена с 20 милиона лв. , сподели на собствен ред шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов. " Известни са лицата, известни компаниите, оттук-нататък следва с сътрудниците да уточним точният път на парите. "

" През март 2020 година за лот 5 даже не е бил публикуван обстоен организационен проект. Освен това в лотове 7 и 8 даже няма несъмнено трасе, плануваното такова, става известно, би трябвало да бъде преместено. Но парите са дадени ", добави заместител министъра на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

" Питайте Бойко Борисов дали е знаел за тази скица ", обърна се към медиите вътрешният министър Бойко Рашков. " Няма ги в този момент създателите на това, което се е случвало. Изпокрили са се, няма ги ", добави той. И сподели, че при него постъпила информация, че шефовете на огромните фирми-бенефициенти на пари за градежа на " Хемус " готвили среща в Гърция , на която да се схванат за организация на митинги с тежка техника в центъра на София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР