Близо 500 правозащитни организации подписаха писмо, с което призовават правителството

...
Близо 500 правозащитни организации подписаха писмо, с което призовават правителството
Коментари Харесай

Стотици правозащитни организации призовават САЩ да спрат да депортират хаитяни

Близо 500 правозащитни организации подписаха писмо, с което приканват държавното управление на Съединени американски щати да прекрати депортирането на хаитяни, които бягат от насилието в карибската страна, съобщи Ройтерс.

Общо 481 правозащитни организации подписаха писмото с апела американското държавно управление да даде на бягащите хаитяни краткотраен статут на отбрана, да прекрати депортациите и да пусне арестуваните мигранти.

Някои страни, измежду които Съединени американски щати, Канада и Франция, изтеглят жителите си и чиновниците в Хаити на задачи на интернационалните организации като Организация на обединените нации, Европейски Съюз, Световната банка и МВФ.

В същото време страните от района ускоряват ограниченията за гранична сигурност и депортират бягащите от насилието хаитяни назад в страната им, макар че Организация на обединените нации подлага на критика тази процедура. Съединени американски щати и Канада разположиха бойци, с цел да подсигуряват сигурността на посолствата си, написа Българска телеграфна агенция.

" Ако Съединените щати не могат да опазят чиновниците си в Хаити, то хаитянското държавно управление надали може да опази хаитянските жители ", се споделя в писмото на неправителствените организации.

Политическата обстановка в Хаити е в положение на блокаж, защото политиците не могат да се спогодят за това какъв да е ръководител на преходния съвет, който да ръководи страната, и какъв да е министър председател. Същевременно столицата Порт о Пренс е обхваната от насилието на незаконни обединявания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР