Близо 50 защитници на вота ще следят за честността на

...
Близо 50 защитници на вота ще следят за честността на
Коментари Харесай

`Мисия Турция` изпраща близо 50 защитници на вота в южната ни съседка - Избори

Близо 50 бранители на вота ще наблюдават за честността на изборите на 2 октомври в южната ни съседка. Инициативата “Мисия Турция ” се провежда от гражданската платформа “Ти броиш ”, която беше основана при започване на 2021 година за да подсигурява транспарантното и законно протичане на изборния ден.

За една минута в една секция в Турция гласоподават по трима души. Това сочат данните от последните избори през ноември 2021 година



Надежда Йорданова/ Снимка: Пресцентър " Да, България "

“Числата, които преглеждаме, повдигат подозрения за метода, по който се случва гласуването в секциите в южната ни съседка. В допълнение към това, по време на последните три избора, получихме десетки сигнали за проведен избор в Турция, нарушавания, в това число и за пропаганда с есемес ”, разяснява някогашният правосъден министър Надежда Йорданова, която оглавява като доброволец правния екип на “Ти броиш ”. Тя добави, че задачата на самодейността е да се наблюдава от първа ръка по какъв начин протича изборния развой в Турция, където обичайно гласоподават близо 100 хиляди български жители.

Повечето пазители на вота ще пътуват от България, само че част от тях живеят в Турция. Сред тях е и Иванка, която учи за преводач по стратегия Еразъм в Истанбул. Тя е родена в Русия, само че е израснала в България в фамилията на рускиня и българин:

“Винаги съм се интересувала от публичните процеси, само че след нахлуването на Русия в Украйна, си споделих, че в случай че сме изгубили шанса да спасим демокрацията в едната ми татковина, не мога да си разреша да седнал съм безучастно и да виждам по какъв начин това ще се случи и с България. Страх ме е, че би могло да се случи нещо рисково в секцията, в която ще вардя вота, само че по-страшното е какво би се случило, в случай че седим и не вършим нищо, с цел да защитим честността на изборите. ”

Мисионерите на “Ти броиш ” са разпределени в секции в Истанбул, Бурса, Чорлу, Одрин, Балъкесир, Къркларели, Анкара, Люлебургас, Бандърма и други.

Парламентарни избори 2022 година Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР