Близо 5 милиона лева плаща държавата на общините годишно за

...
Близо 5 милиона лева плаща държавата на общините годишно за
Коментари Харесай

Близо 5 милиона плаща държавата за издръжка на деца

Близо 5 милиона лв. заплаща страната на общините годишно за прехрана на малолетни деца, чиито родител не извършва заплащанията, избрани им от съда, написа Монитор.

За миналата 2019 година са изплатени 4 549 818 лв., сочат данните на Министерство на финансите. Тази сума е разпределена на близо 6 хиляди малолетни българчета. Средният размер на присъдената прехрана за месец е в размер на 65 лв., а за 2018 година е бил 69 лв., излиза наяве още от предоставените данни в отговор на депутатско запитване на Георги Гьоков от Коалиция за България. Максималният размер, който се поставя за прехрана за месец, пък е 80 лв., като цифрата не се е променяла през последните няколко години.

Намаляват претендентите за приемни родители

През 2013 година оптималната сума покривана от страната е била 60 лв., през 2014 година сумата е увеличена с 20 лв. и е станала 80 лева, като размерът и се е запазила в последните 5 години. Издръжка за минало време може да се търси най-вече за една година преди предявяването на желае. Всеки иск за прехрана се преглежда по реда на бързото произвеждане по Гражданския процесуален кодекс. Държавата изплаща прехрана на малолетно дете, когато се откри, че длъжникът няма приходи и не има имущество, върху което да се наложи наложително заплащане. Издръжката се изплаща в размера открит от съда.

Минималната прехрана на едно дете е равна на една четвърт от минималната работна заплата. Тя се изплаща всеки месец, а в случай че се просрочи, се начислява рента. Родителите дължат прехрана на своите ненавършили пълноправие деца, без значение дали са работоспособни и дали могат да се устоят от имуществото си. Издръжка се изплаща и когато детето е настанено отвън фамилията.

Според данните на финансовото министерство възобновените суми, прихванати за разноски, изплатени от общините за присъдени издръжки са сред 250 и 280 хиляди лв.. По сериозна смяна е имало в далечната 2013 година, когато сумата била 302 хиляди лв.. За тази година е утвърден спомагателен трансфер в размер на 5 000 000 лева, по бюджета на общините, оповестяват от финансовото министерство. За разноските на страната има и механизъм на търсене и събирана на пари от длъжниците.

Обявиха какъв брой пари месечно на човек са нужни за издръжката на живот

Допуска се и събирането по насилствен ред, като длъжника посредством правосъдния реализатор възвръща по бюджета на избраната община – платената по реда прехрана, дружно със законната рента начислена за интервала, в който страната е трябвало да поеме тези заплащания. Законът е постановил и че лишеният от наставнически права не се освобождава от задължението да устоя детето си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР