Близо 4400 жители на Якимово и трите населени места в

...
Близо 4400 жители на Якимово и трите населени места в
Коментари Харесай

Община Якимово остава без лекар

Близо 4400 поданици на Якимово и трите обитаеми места в общината ще останат без доктор до месеци, заяви кметът на административния център Георги Георгиев на среща с регионалния шеф Ванина Вецина. Срещата се организира на място по самодейност на губернаторът.
Якимово остана без непрекъснато наличие на доктор предходната година, когато медикът издъхна. Оттогава лекарската процедура се поддържа от медицински център в Лом, с визити в обитаемоте места по график. Наскоро обаче от центъра уведомяват, че в края на годината завършват работата си в региона.
„ Кабинет за общопрактикуващ доктор има и е добре оборудван, среща се в постройката на общинската администрация. Обособени са и битови пространства, тъй че при нужда той може и да живее тук “, увери Георги Георгиев и помоли регионалния шеф за подпомагане. Опасенията му са, че неналичието на здравно обслужване неизбежно ще докара до още по-бързо обезлюдяване на региона. В територията на цялата община няма и аптека, което добави усложнява обстановката.
Именно заради понижаване на популацията, в общината към този момент има единствено едно учебно заведение и то е в Якимово. Учениците там са малко над 200. Последно е закрито учебното заведение в Комощица. Транспортът за децата е обезпечен с три рейса до и от останалите села, които са Дългоделци, Долно Церовене и Якимово. Детската градина също е една, с филиали във всяко обитаемо място. Част от децата там и в учебното заведение са от приюта на отец Иван. Закупените от него къщи в Якимово са най-малко 70, в тях той е настанил към 150 души.
Основната претовареност на жителите е в бранш земеделие, идващият максимален шеф е общинската администрация. Местните земеделци са трийсетина, с по един-двама заети в тях. Големите компании са три, там работните места са 15-20.
Водоснабдителната мрежа се обновява поетапно. Преди две години по програмата за селските региони е сменен водопроводът на основната улица в Якимово, замяна следва в Долно Церовене и Дългоделци, а тръбите в Комощица към този момент са 100% полиетилен. Канализация няма.
В обитаемоте места напълно ремонтирани са основните улици, средства за други пътни поправки все още няма. Миналата година Община Якимово е разполагала с 200 хиляди лв. за финансови разноски, които са извънредно незадоволителни. От тези за актуалната година са заложени 40 хиляди лв. за промяна на дограмата на читалището.
В несравнимо по-добър тип от читалището в Якимово, е това в село Комощица. То бе друго от обитаемоте места, посетени от регионалния шеф.
Селото е с към 850 поданици. Малко над 80 от тях работят в локалната земеделска кооперация, с която локалния кмет Росен Илиев работи извънредно добре. По думите му без помощ и подпомагане от страна на притежателите й той не би се справил нито със зимното разчистване на улиците, нито с обработката на тревните площи. Последните дарения от кооперацията са препарати срещу бурени за 1000 лева
Най-големият проблем на хората в дейна възраст от Комощица е пътят до Лом. Част от него се поддържа от локалната власт там и е в доста неприятно положение. Друг проблем е неосъщественият трети стадий от почистването на локалната река Душилница, вследствие на което при високи води се заливат парцели към нея.
Ванина Вецина се ангажира с инспекция на случая и увери, че ще спомага за дотъкмяване на почистването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР