Близо 433 хил. души заети в бюджетната сфера ще получат

...
Близо 433 хил. души заети в бюджетната сфера ще получат
Коментари Харесай

Горанов: Подобряването на БВП дава възможност за увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10%


Близо 433 хиляди души заети в бюджетната сфера ще получат нарастване от 10 % на заплатите, а в областта на образованието – до 20 %. Допълнителните разноски за нарастването с 10 % на заплатите на заетите в бюджетната сфера са в размер на към 1 милиарда лева или към 1% от Брутният вътрешен артикул (БВП). Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов пред публицисти в Министерски съвет. Той добави, че към края на месец август превишението на приходите над разноските е близо 2,5 милиарда лева

„ Макропрогнозата за идната година и предстоящите доходи в следствие от нарастването на Брутният вътрешен продукт дават опция да предвидим от началото на идната година 10 % нарастване на разноските за личен състав в бюджетната сфера “, сподели той. Горанов изрази убеденост, че нарастването на възнагражденията в бюджетната сфера ще има позитивно въздействие и за увеличение на приходите в страната като цяло.

Финансовият министър отхвърли изрично изказванието, че това нарастване на заплатите е обвързвано с идните избори. „ Всяка година има избори “, сподели той, като напомни, че през идната година ще има два избора. „ Сега дискутираме бюджета “, изясни той.
В отговор на въпрос за напредъка по влизането на България в еврозоната, министър Горанов изясни, че се чакат специалисти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и определяне на съдействие във връзка с банковия контрол.

„ Вече сме в напреднал етап в установяването на близко съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол “, сподели той, като добави, че предстоят механически съвещания. По думите му се движим в график. В същото време напомни, че имаме и задължения, свързани с промени в Закона за кредитните институции, в Закона за Българска народна банка, както и в други закони. „ Вече са на дневен ред и някои от тях са в Народното събрание и се гледат “, изясни финансовият министър

В отговор на въпрос за нуждата от спомагателна здравна застраховка, финансовият министър изясни, че се разискват няколко модела за смяна на системата за опазване на здравето. Допълнителната здравна осигуровка е в един от тези модели, само че разискването кой от тях да се одобри следва. Към края на месец септември по думите на Горанов моделите ще бъдат показани в Народното събрание.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР