Близо 43 000 души у нас са получили в рамките

...
Близо 43 000 души у нас са получили в рамките
Коментари Харесай

43 000 души са получили безлихвени заеми в пандемията

Близо 43 000 души у нас са получили в границите на COVID-19 пандемията, като общата отпусната сума към този момент доближава 193 млн. лв.. Това сочат данни за напредъка по антикризисните ограничения, оповестени на уеб страницата на Министерство на стопанската система.

Точният брой на утвърдените от Българска банка за развиване (ББР) безлихвени заеми възлиза на 42 583 броя, а точната сума по тези заеми доближава 192 806 914 лв..

Само за последните две седмици ББР е удостоверила нови над 4000 заема за над 20 млн. лeвa. Средната стойност на утвърдените заеми е съвсем 4500 лeвa. Това се случва с помощта на решение от края на предходната година, което усили лимита на обезпечените от ББР безлихвени заеми за едно лице от 4500 лв. на 6900 лв..

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Безлихвени заеми до 6900 лева ще могат да вземат хората, коит...

Паралелно с това, програмата възприе и спомагателни облекчения за кандидатстване, предоставяйки повече благоприятни условия, в това число за включване на сезонните служащи и на младежите, почнали трудовата си активност през тази или миналата година. Така към този момент е задоволително лицето да има общо 3 месеца трудово правно отношение в интервала сред 01.01.2020 година в това число и датата на кандидатстването му за заем, с цел да бъде позволен.

Срокът за кандидатстване по програмата на ББР за безлихвени заеми бе продължен до 30 юни 2021 година или до привършване на гаранционните предели на комерсиалните банки-партньори по програмата.

За близо 3 месеца, от началото на 2021 година са предоставени заеми за 60 млн. лв., което е 56% от въобще предоставените преди този момент заеми по програмата, от нейния старт през април-май 2020 година до края на предходната година.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
До дни банките ще стартират да оферират отлагане на вноските по заемите за тези свои клиенти, ко...

Високият интерес е довел до запълване на лимитите за кредитиране на множеството търговски банки и до предприемането на срочни ограничения за продължение действието на програмата, за набирането на нов бюджет. Така с решение от началото на март тази година, общият бюджет на програмата се усили с нови до 100 млн. лв., излиза наяве от известието.

В осъществяване на това решение и въз основа на постъпили заявки от страна на комерсиалните банки, ББР е одобрила нови гаранционни предели, в рамките които се чака до кредитополучателите поетапно да доближи нов заемен запас от най-малко 82 млн. лв..

Планът е всички банки сътрудници да не престават присъединяване си в Програмата, като се изключи Общинска банка АД, Интернешънъл асет банк АД и Търговска банка Д АД. В ход е процедура по сключване на спомагателни съглашения с банките, като все още е възобновен приемът на заявки от страна на УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Първа капиталова банка, Райфайзенбанк, Инвестбанк, Алианц банк и ЦКБ.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР