Близо 40% от гражданите на шест европейски държави смятат, че

...
Близо 40% от гражданите на шест европейски държави смятат, че
Коментари Харесай

Проучване: Близо 40 процента от европейците не подкрепят разширяването

Близо 40% от жителите на шест европейски страни считат, че Европейският съюз не би трябвало да приема нови членове в този момент, а някои се опасяват от проблеми със сигурността и стопанската система, в случай че Украйна бъде присъединена. Това демонстрира изследване, извършено от изследователските компании YouGov и Datapraxis за Европейския съвет за интернационалните връзки, представено от " Фокус ".

Според резултатите от изследването 37% от интервюираните са срещу разширението на Европейски Съюз в близко бъдеще. Приемането на нови страни в Европейски Съюз сега се поддържа от 35% от интервюираните, до момента в който 13% дават отговор с " не мога да преценява “, а 15% нямат отношение към въпроса.

Според изследването 45% от интервюираните са уверени, че присъединението на Украйна ще се отрази отрицателно на сигурността на Европейски Съюз, а 39% са уверени, че участието й ще се отрази неподходящо на сигурността на личната им страна.

По-малко рисково се счита влизането на страните от Западните Балкани.

Украйна е минимум " чакана “ в Австрия и Германия - надлежно 52% и 39% от интервюираните са срещу присъединението й към Европейски Съюз. Най-голяма поддръжка за участието на Украйна има в Дания (50%) и Полша (47%).

Както означават откривателите, европейците са " хладни “ за вероятността други страни да се причислят към Европейски Съюз – по-малко от 30% от всички интервюирани поддържат влизането на Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Най-скептично европейците гледат на вероятността за присъединение на Турция към Европейски Съюз - 51% са срещу. В същото време има повече поддръжка за влизането на Молдова и Черна гора, в сравнение с опълчване.

Анкетата е извършена онлайн от 7 до 19 ноември измежду 6153 пълнолетни жители на шест страни от Европейски Съюз - Австрия, Дания, Франция, Германия, Полша и Румъния. Не е дадена информация за статистическа неточност.

На срещата на върха на Европейски Съюз на 14-15 декември водачите на страните от Общността ще обсъдят въпроса за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Украйна, Молдова и даване на статут на претендент за участие на Грузия. Освен това редица балкански страни, в това число Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, чакат ускорение на присъединението си към Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР