Близо 39 хиляди са вече подадените и потвърдените заявления за

...
Близо 39 хиляди са вече подадените и потвърдените заявления за
Коментари Харесай

Изтича срокът за подаване на заявленията за гласуване в чужбина

Близо 39 хиляди са към този момент подадените и доказаните заявки за гласоподаване в чужбина през електронната форма на уеб страницата на ЦИК. В среднощ българско време изтича срокът за подаване на заявките. На базата на данните ще бъдат дефинитивно избрани местата и броят на секциите зад граница, в които ще се гласоподава на изборите на втори април.

Изборния кодекс показва, че секция зад граница се разкрива при най-малко 40 подадени заявки за едно място, посочено от сънародниците ни с изборни права.

Данните сочат, че заявките подадени от Турция са над 24 хиляди, тези от Англия и Германия - по над 2200, тези от Съединени американски щати над 1700. Активно се декларира гласоподаване от Испания и Нидерландия, осведоми БНР.

Хората, подали заявки, ще бъдат вписани в изборните описи по места и ще бъдат заличени от секциите по непрекъснатия си адрес в България. В разкрита секция може да гласоподава всеки, който се намира зад граница в деня на вота, като ще бъде дописван в описите и ще попълня декларация, че няма да гласоподава на друго място.

ЦИК чака от външното ни министерство и информация дали всички приемащи страни са дали единодушие за осъществяване на изборите, все още се знае, че в Чехия има позволение за гласоподаване единствено в посолството ни.

Ще се преценя и дали секции ще има в част от курортите на Гърция и на Турция. Те би трябвало да се разкрият служебно, защото на предишни избори там гласувалите са повече от 100 гласоподаватели, само че в този момент се ревизира дали към 2 април там ще има български туристи.

До края на тази седмица би трябвало да има изясненост за местата и броя на секциите зад граница и да се пристъпи към разкриването им и попълване съставите на секционните комисии, за което в ЦИК ще има съвещания с парламентарно показаните сили от 48-ото национално заседание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР