Близо 300 кг опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара

...
Близо 300 кг опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара
Коментари Харесай

Над 200 кг опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара Загора

Близо 300 кг рискови битови боклуци бяха събрани в Стара Загора на 3 и 4 ноември. В мобилния сборен пункт , ситуиран поредно в старозагорските паркове " Зелен чеп " и " Артилерийски ", бяха предадени 290,70 кг. рискови битови боклуци - останки от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини и основи, пестициди с изминал период на валидност и живачни термометри. За поредна година медикаментите с изминал период на валидност бяха измежду рисковите отпадъците, които най-често жителите предаваха за неутрализиране.

Системата за разделно събиране на рискови боклуци от семействата ще продължи да действа и през идващите години . Мобилни събирателни пунктове ще се провеждат два пъти годишно (пролет и есен) с дълготрайност минимум от два дни през всеки интервал. Датите и мястото за разполагане на мобилните събирателни пунктове се дефинират в период до 31 януари на съответната година.

Извън интервалите на осъществяване на акциите с мобилни събирателни пунктове, жителите могат да предават събраните от тях рискови битови боклуци в Центъра за преработване на обект " Регионален център за ръководство на отпадъците - Стара Загора ", в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса. В Центъра за преработване рисковите битови боклуци се съхраняват краткотрайно в профилирани контейнери, при условия гарантиращи сигурността за здравето на хората и околната среда, след което се предават на лицензирани компании за тяхното извънредно неутрализиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР