Близо 27% от сирийците в турските училища и университети, нямат

...
Близо 27% от сирийците в турските училища и университети, нямат
Коментари Харесай

Над една четвърт от сирийците, учещи в Турция, никога няма да се върнат в страната си

Близо 27% от сирийците в турските учебни заведения и университети, нямат никакво желание да се върнат в родината си. Над половината (52%) споделят, че ще се завърнат в Сирия, само че откакто завърши гражданската война там.

Това сочи изследване измежду 14 700 сирийци, учащи се в Турция, квалифицирано и извършено от 120 учени за университета " Хаджетепе " в Анкара и представено от в. " Хюриет ".

В страната има над 3 милиона души, потърсили протекция от насилието в Сирия, и президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи предишния месец, че може да даде турско поданство, " в случай че го изискат ". " Има мнозина квалифицирани измежду тях и в случай че не ги задържим, те ще отидат във Англия или Канада ", сподели президентът.

Но близо 90% от турците са срещу и съгласно изследване на " Хаджетепе ", представено от " Дойче веле ", едвам 5% от сирийските бежанци имат някакви по-специални умения. Почти половината са на практика необразовани, а множеството от останалите имат най-вече главно обучение. Младите мъже измежду тях споделят, че турското поданство ще е сериозен проблем за тях, тъй като по този начин попадат и под военна тегоба и ще би трябвало да служат в турската войска.

Вицепремиерът Вейси Кайнак изясни, че даването на поданство ще става по избрани критерии като това дали бежанецът им аработа, какво е равнището на обучение и богатство, както и какъв брой е наложителна сходна мярка.

Специалисти по миграция споделят, че всекидневно сред 60 и 70 % от бежанците остават непрекъснато да живеят в приютилата ги страна.

" Хюриет " цитира и данни на взаимен план на министерството на на обществената политика и въпросите на фамилията и Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, съгласно които до края на годината се чака към 100 000 бежанци да се върнат в региона на град Ал Баб в Северна Сирия.

Турската военна интервенция за прочистването на 2000 кв км от терористите от " Ислямска страна " и кюрдски партизани стартира преди година и продължи месеци наред. Досега в част от региона са се върнали към 70 000 сирийци и се поставят старания за коригиране на инфраструктурата, отваряне на хлебопекарни, водоснабдяване, ремонт на административни здания и възобновяване работата на учебните заведения. До края на септември Анкара ще изпрати там учители, лекари, медицински сестри и строителни екипи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР