Близо 200 хиляди литра некачествено гориво - бензин и дизел,

...
Близо 200 хиляди литра некачествено гориво - бензин и дизел,
Коментари Харесай

Глоби за над 1 милион лева са съставени на бензиностанции

Близо 200 хиляди литра некачествено гориво - бензин и дизел, са иззели от Държавната организация по метрология и механически контрол от началото на годината от бензиностанции. Други количества обаче са продадени преди да бъдат хванати.


Некачественото гориво провокира съществени повреди на колите, безапелационни са специалисти.
Емил Германов: Евтиното гориво нормално се отличава от общоприетите горива с по-ниска пламна температура, с по-високо наличие на сяра в горивото и разнообразни други примеси. Стига се до 10 хиляди лв. стойност на ремонта, не знам какъв брой би трябвало да кара с по-евтино гориво, с цел да избие тази стойност на ремонта.
В България има 3624 бензиностанции, близо една трета се ревизират годишно, както за качество на горивото, по този начин и за правилно отчитане на уредите за зареждане.

От началото на годината, инспекциите, които е направила Държавната организация по метрологичен и механически контрол са повече от 900, в случаите, в които се установяват нарушавания, горивото се изземва.освен в случаите когато не е употребявано. Какво обаче се случва с конфискуваното гориво по този начин и не излиза наяве.
Димка Иванова: Наши инспектори участват по време на евакуиране на това гориво, от притежателя на обекта се обезпечава място където това гориво да бъде изтеглено, по-късно ни се предава документ, къде е предадено това гориво. Разчитаме по по този начин настоящата нормативна уредба, разчитаме, че там където е предадено горивото не се връща, за разпространяване.
Често,обаче, горивото се оказва към този момент продадено, защото резултатите от пробите, които се взимат излизат след няколко дни. От началото на 2019 година направените проби са над 1200, нарушавания има в 58 от случаите. Глобите, наложени на бензиностанциите са за 1милион и 190 хиляди лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР