Близо 2 десетилетия Ангела Меркел е незаобиколим фактор на световната

...
Близо 2 десетилетия Ангела Меркел е незаобиколим фактор на световната
Коментари Харесай

Коя е Ангела Меркел?

Близо 2 десетилетия Ангела Меркел е незаобиколим фактор на международната политическа сцена. Жената, която ненадейно за мнозина стана канцлер. Устоя на не една и две европейски и международни рецесии, непоклатима пред възхода на популистите. Канцлерката, която през днешния ден слиза от сцената.

Ангела Меркел е на 35 години, когато пада Берлинската стена. Дъщеря на протестантски свещеник, идваща от Източна Германия. Дипломиран физик, омъжвала се е два пъти. В началото на кариерата ѝ я назовават " момичето на Кол " . Но Анджи, както е позната измежду околните си, бързо потвърждава, че е персона, която ще остави своя лична диря. И то дълбока.

" Ще бъда директна - в случай че би трябвало да се извиняваме за това, че във времена на рецесия, сме избрали да бъдем доброжелателни, то значи това не е моята страна ", съобщи Ангела Меркел.

За 16-те години като немски канцлер, тя се среща с четирима френски президенти, петима английски и осем италиански министър председатели. Топли са връзките ѝ с всички американски президенти, като се изключи Доналд Тръмп.

В постоянно турбулентната политическа конюнктура, Меркел е знак на стабилността. Критикуват я за метода, по който овладява рецесията в Еврозоната, както и за политиката ѝ по отношение на южноевропейските страни.

Прокарваното от нея " стягане на коланите " не се хареса на Италия и Гърция. Отново те бяха измежду недоволните, когато по време на бежанската рецесия през 2015 година " отвори вратите " на Европа за мигранти.

" Германия е мощна страна и постоянно би трябвало да си споделяме: Постигнали сме толкоз доста, значи ще се оправим и с това. Можем да се оправим с всичко. Няма непреодолимо предизвикателство за нас ", сподели още Ангела Меркел.

Със същата убеденост подходи към последното огромно тестване - пандемията. И не се тормози от митингите, когато вярваше, че единственото решение е стягане на ограниченията.

Наричат Ангела Меркел " последния европеец " . Източногерманката, която откровено има вяра в западноевропейските полезности. Лидерът, в чиито обувки мъчно ще влезе идващия немски канцлер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР