Близо 2,5 млн. лева е дългът на Държавната опера -

...
Близо 2,5 млн. лева е дългът на Държавната опера -
Коментари Харесай

Операта в Русе дължи 2,5 млн. лева на Министерството на културата

Близо 2,5 млн. лв. е дългът на Държавната опера - Русе към Министерството на културата и това слага състава на културния институт в неспособност да работи. Това е повода през днешния ден да бъде проведена полемика, на която участваха и народни представители от разнообразни политически сили.

Народни представители от групите на ГЕРБ, Обединени патриоти и Българска социалистическа партия се събраха на полемика за финансирането на Операта в Русе. Причина за това обединяване е дългът на културния институт към Министерството на културата, който възлиза на над 2 милиона лв.. Основното искане на състава формулира шефът Иван Кюркчиев: " Искаме този дълг да бъде занулен, с цел да можем да работим умерено, тъй като, в случай че този дълг го нямаше, ние можехме по напълно различен метод да работим. "

Проблемът произтича от методиката на финансиране, която не позволява както превишаване на плануваните доходи, по този начин и слаба посещаемост на спектаклите.

" Ние настояваме заплатите по някакъв метод да бъдат обезпечени и надлежно останалите средства, които са нужни за прехрана, поддръжка, режисура и по този начин нататък, те могат да бъдат на методика, даже и същата ", заключи синдикалният водач Момчил Миланов.

Предстои Министерството на културата да вземе решение за големия дълг на Операта, която следващата година чества 100-годишнината от основаването си в града.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР