Близо 180 млн. лв. повече ще се дадат за лекарства,

...
Близо 180 млн. лв. повече ще се дадат за лекарства,
Коментари Харесай

Дават повече пари за лекарства, но по-малко за изследвания

Близо 180 млн. лева повече ще се дадат за медикаменти, а с 20% повече ще са парите за лечебните заведения. Това излиза наяве от проектобюджета на здравната каса за 2023 година Той бе признат от надзора на НЗОК в четвъртък.

Парите за здраве ще бъдат със 7 милиарда лева повече, което е близо 1 милиарда повече от предходната.

За лечебните заведения са планувани 3, 268 милиарда, което е с 33 млн. по-малко от първичните планове, направени през есента на предходната година, само че въпреки всичко с половин милиард повече от 2022 година

Няма смяна в наложителната здравноосигурителна вноска и тя остава 8%. Лекарското съсловие настояваше тя да е 12 на 100.

Повече пари са планувани за персоналните лекари, като в този момент са 440 млн. лева, а през предходната година бяха 360 млн. За профилираната извънболнична помощ са заложени 444,7 млн. лв., като това е с съвсем 20% растеж от 2022 година Леко нарастване има и при средствата, планувани за дентална помощ. Разликата е с 25 млн. лева като в този момент касата отделя 264 941 млн. лева

Намаление на средствата за медико-диагностични действия се вижда спрямо бюджета от предходната година. Според Ганка Аврамова, шеф на дирекция “Бюджет и финансови параметри ”, от тях са извадени дейностите, свързани с диагностицирането на Коронавирус.

Касата отделя 38 млн. лева за помощните средства на хората с увреждания, като няма нарастване спрямо предходната година. Няма необикновен растеж и при диетичните храни за специфични медицински цели, за които са планувани 27,9 млн. лева Това е с 2 млн. лв. повече по отношение на предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР