Близо 18 млн. население и повече от 110 млн. домашни

...
Близо 18 млн. население и повече от 110 млн. домашни
Коментари Харесай

Селското стопанство в Нидерландия генерира големи количества вредни емисии

Близо 18 млн. население и повече от 110 млн. домашни животни – Нидерландия е вторият по величина експортьор на селскостопански артикули в света. 50% от територията на страната се употребява за земеделие и отглеждане на животни. Това обаче води до отделянето на азот, който във високи концентрации е рисков за природата.

„ Има две огромни аргументи за казуса с азота – регионът е доста гъсто обитаем и има най-гъстата централизация на добитък в Европа. От друга страна, Нидерландия следва прецизно Европейската инструкция за местообитанията, съгласно която при всеки нов тип активност би трябвало да се подсигурява някакво понижаване на азота “, счита Дан Боузман, Агенция за оценка на околната среда в Нидерландия.

По-рано управляващите в страната дадоха обещание до 2035 година да понижат на половина нездравословните излъчвания. Но, с цел да създадат това, животновъдите би трябвало да понижат азотния си отпечатък или да продадат парцелите си на страната, която разгласи подготвеност да ги изкупи.

Ян създава 100 млн. литра мляко годишно и съгласно него решението не е да се понижи размерът на фермите, а да се предизвикват нововъведенията.

 
Много фермери се тормозят, тъй като не знаят какво да създадат, с цел да изпълнят условията на държавното управление. Мисля, че има опция да се понижат излъчванията и за млекопроизводителите. Може да се случи благодарение на нововъведенията, само че в случай че се помогне с финансиране.
Ян Ари Кооревар, фермер

 

Темата е водеща и на фона на идните парламентарни избори. Докато фермерите са срещу поставените екологични цели, някои партии и асоциации желаят още по-строги ограничения за понижаване на добитъка и оттова – на нездравословните излъчвания.

„ Настояваме държавното управление да помогне на фермерите да създадат прехода към екологично земеделие със 70% по-малко животни през 2030 година и с 80% по-малко през 2050 година, както и да се сътвори пазар, на който фермерът да има положителни приходи, като създава храна за хората вместо доста храна за животните “, споделя Хилде Ан де Врис от Greenpeace Нидерландия.

„ Притесненията на фермерите и деятелите евентуално ще се отразят на изборите в Нидерландия на 22 ноември и на идващия състав на Народното събрание “, предава Винченцо Дженовезе, сътрудник на Euronews.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР