Близо 17 000 медицински сестри трябва да започнат работа у

...
Близо 17 000 медицински сестри трябва да започнат работа у
Коментари Харесай

Между 10 и 30 години са необходими, за да бъде компенсиран недостигът на медсестри

Близо 17 000 медицински сестри би трябвало да стартират работа у нас, с цел да бъде съответно опазването на здравето, което получаваме. Липсващите персонални лекари са над 1000. Данните са на Съвета за стопански разбори към държавното управление. 
Прочетете още
„ Недостигът на медицински сестри доста мъчно може да се компенсира. Образователната система не съумява да посрещне напускането на фрагменти. Преодоляването на дефицита изисква вложения в човешки капитал, ясно приоритизиране на висшето обучение, възстановяване на репутацията на специалността, възстановяване на изискванията на труд, както и равнището на възнаграждение ”, разяснява икономистът и член на Съвета за стопански разбори към Министерски съвет доцент Ралица Симеонова-Ганева.

По думите ѝ ще бъдат нужни сред 10 и 30 години, с цел да се реши казусът с дефицита на медицински сестри. „ Той е продължителен, към този момент сме изправени пред неспособност да се оправим, в случай че не вземем решение и не използван тактики за развиването на човешките запаси в бранша ”, акцентира доцент Ганева за Нова.

За да останат медицинските експерти в България, икономистът разясни, че би трябвало конкурентно възнаграждение, защото сега множеството медицински сестри получават под междинната заплата за страната. „ Това въобще не подхожда на тяхната натовареност и отговорности ”, безапелационен е представителят на Съвета за стопански разбори към Министерски съвет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР