Близо 150 000 българи ще пият по една студена вода,

...
Близо 150 000 българи ще пият по една студена вода,
Коментари Харесай

Лихвоточките на хиляди притежатели ще изгорят

Близо 150 000 българи ще пият по една студена вода, тъй като лихвоточките им ще изгорят. Това твърди ръководителят на Сдружението на притежателите на обезщетителни принадлежности Валентин Христов. Повод за коментара му е решението на държавното управление, което в сряда отпусна 1.5 млн. лв. на Националния компенсационен жилищен фонд за погашение на компенсации на жителите със остарели жилищноспестовни влогове. Сумата наподобява впечатляваща, само че в действителност се оказва извънредно незадоволителна.  Министерството на финансите обаче твърди, че става дума за към 2000 спестители, а другите, които имат искания, не отговаряли на изискванията.

" При състояние, че междинният размер на дължимите от страната компенсации е малко над 7000 лв., отпуснатите пари ще стигнат единствено за към 200 души, а правоимащите са близо 150 000 ", обясни Валентин Христов пред Offnews.bg. При това срокът за погашение на компенсациите изтича в края на тази година.

Все отново още има вяра - Народното събрание може да промени закона за споразумяване на въпроса с лихвоточките и за следващ път да удължи периода. " Няма да оставим нещата по този начин, ще потърсим контакт с парламентарно показаните политически сили, тъй като това са дължими пари от страна на страната към жителите ѝ ", изясни Валентин Христов.

Процесът на осребряване на лихвоточките се точи към този момент трето десетилетие. През януари финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че задълженията към инвеститори, които имат право на обезщетение, са 12.3 млн. лева и че в бюджет 2019 година за задачата са планувани 11.1 млн. лв.. Горанов уточни, че в края на тази година с последните заплащания обезщетените влогове на жители с лихвоточки ще доближат към 115 000 (37%) от общо 315 000 влога в някогашната държавна ДСК. За 160 000 влога обаче обезщетения няма, тъй като притежателите им не отговаряли на изискванията. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР