Близо 120 асеновградчани се подписаха в петиция, адресирана до различни

...
Близо 120 асеновградчани се подписаха в петиция, адресирана до различни
Коментари Харесай

Близо 120 подписа събраха асеновградчани с искане за мерки срещу шумни ромски тържества

Близо 120 асеновградчани се подписаха в петиция, адресирана до разнообразни институции в България. Чрез подписката хората се афишират обществено против издевателството от мощната ромска музика, звучаща от квартал " Лозница " в Асеновград. Инициаторите изясняват, че шумът е съвсем всекидневен. В почивните дни не се преценяват часовете, в които е неразрешено това - сред 14:00 ч. и 16:00 ч. Хората настояват, че са подавали сигнал на телефон 112 преди време. " Беше към 01:00 ч. през нощта. Звъннах на 112 и беше изпратен екип, който приключи шума. Но може ли всекидневно да звъним на полицията за такива неща, при изискване, че никой не си заплаща санкциите даже и глоба да им е наложена ", изяснява една от подписалите се в поддръжка на жалбата.
Чрез подписката асеновградчани, живеещи в околните до ромската махала квартали, слагат и съответни претенции. Хората упорстват да бъдат подхванати незабавни и трайни ограничения за ограничение на шума от мощната музика на тържествата. Искат да бъде осъществена неочаквана инспекция, без предизвестие и с апарат за премерване на децибелите. А при положение, че бъде открито нарушаване, отговорните да бъдат осъдени и да се наблюдава дали ще си платят санкцията, в случай че им бъде наложена такава.
Подписката са подкрепили освен асеновградчани от квартал " Възраждане ", който е най-близко ситуиран до ромската махала. За предприемане на незабавни ограничения са се подписали и хора от региона на " Баба Тонка ", " Зъбчето " и даже от на някогашния месокомбинат, като настояват, че музиката се чува и до там от време на време. " Ние не желаеме ромите да спрат да се забавляват. Нека го вършат, само че по този начин, че да не пречат на останалите. Не е нужно да стоим със затворени прозорци и на климатик в по-топлите дни, без значение от сезона, поради ромската музика. Защото осъществяванията им се " преплитат " със звука от тв приемника ни ", изяснява различен от пострадалите. Хората се жалват, че музикалният тормоз продължава с години, само че едвам в този момент са решили да потърсят помощ от държавните институции.
Първоначално е била подадена тъжба до община Асеновград, откъдето устно ги препратили към Регионална здравна ревизия (РЗИ)-Пловдив. На писмен сигнал пък от върнали отговор, че съгласно закона, казусът е ангажимент на общинската администрация в града. А по одобрена разпоредба във времето, несъмнено за съблюдаване на тишина, въпросът касае Министерство на вътрешните работи. След като всичко това не удовлетворило хората, те се амбицирали и за към 10 дни събрали 116 подписа, решени да сигнализират за казуса институции на национално равнище. Така, дружно с видео, като доказателство и с искане за предприемане на незабавни ограничения, жителите подали жалбата подписка до изпълняващия длъжността кмет на Асеновград - инженер Петър Бояджиев, още веднъж до шефа на РЗИ-Пловдив, до Министерството на здравеопазването, до Народното събрание и до премиера на България Бойко Борисов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР