Близо 100 задържани демонстранти и към 200 ранени полицаи -

...
Близо 100 задържани демонстранти и към 200 ранени полицаи -
Коментари Харесай

Близо 100 арестувани демонстранти и 200 ранени полицаи в Хамбург след протестите срещу Г-20

Близо 100 арестувани стачкуващи и към 200 ранени служители на реда - това е равносметката на полицията в Хамбург след тежката нощ на митинги против организацията на най-развитите стопански системи в света Г-20, която има среща на върха в града.

По улиците е имало десетки стачкуващи, заяви локалната полиция, представена от международните организации. Силите на реда организираха интервенция по силовото разпръсване на леви екстремисти, в региона на квартал " Шанценфиртел ", наоколо до мястото на провеждането на срещата на върха. По оценки на полицията в региона е имало към 2000 нападателни крайнолеви деятели, които са чупили витрини и са ограбили магазини. По улиците е имало горящи барикади.


© Hannibal Hanschke, Reuters

Водно оръдие, задействано против стачкуващите

В акцията по почистване на улиците и дворовете са взели участие и специфичните елементи на полицията, които са употребявали бронирана техника и водни оръдия против стачкуващите, стрелящи с фойерверки и сигнални ракети, прецизира Българска телеграфна агенция. Агенцията добавя, че през нощта придвижването на трамваите е било спряно в центъра на Хамбург.

По данни на хамбургската полиция са арестувани 83 души, а пратените в ареста са 19. При конфликтите са ранени 196 служители на реда, съобщи Асошиейтед прес.

Няма публични данни за ранените стачкуващи. Противопожарната работа на Хамбург заяви, че коли за спешна помощ са закарали 60 цивилни в лечебни заведения, включително 11 души, които потърпевши тежко след рухване от стена при опит да избягат от полицията.

Местната полиция е поискала подкрепления от над 900 служители на реда от други градове, с цел да овладее ситуацията в Хамбург.


© Fabrizio Bensch, Reuters

Организаторите на вчерашните митинги в Хамбург дефинираха акцията си като триумф. " Полицията ни би и ни нападна със сълзотворен газ и водни оръдия, само че макар диспропорционалното принуждение от страна на управляващите, ние не се предадохме. Можем да приемем този ден като наш общ триумф ", съобщи представителят на антиглобалисткото придвижване BlockG20 Кристиан Бланк за вестник " Хамбургер моргенпост ", представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР