Близо 100 представители от 71 дестилерии се събраха на 15

...
Близо 100 представители от 71 дестилерии се събраха на 15
Коментари Харесай

Изнасяме етерични масла почти колкото плодове и птиче месо

Близо 100 представители от 71 дестилерии се събраха на 15 юни 2021 година в Стара Загора на Първата национална среща на преработвателите на етерично-маслени култури. По време на събитието, проведено от неправителствената организация ИнтелиАгро, участниците разискаха най-наболелите тематики в сектора и потърсиха вероятни решения.

„ Износът от България на етерични масла, в това число конкрет и абсолю с код 330129 се е утроил в размер и е повишен пет пъти в стойност през последното десетилетие като през 2020 година е към 100 млн. щатски $. Сумата е съпоставима с износа на птиче месо за същата година и е с едвам 20 млн. под тази на бранш „ плодове “, което идва да подчертае значимостта на бранша оттатък „ бутиковата “ визия за него., “ демонстрира равносметката на ИнтелиАгро. Според Николай Вълканов, шеф на неправителствената организация, огромна част от провокациите пред бранша произлизат от бързия напредък и към днешна дата са налице опасения за бъдещето развиване. Като съществени провокации той очерта внезапните съмнения в цените, свръх-производството, влошената сортова конструкция и цялостната липса на визия за бранша.

Последвалата полемика на тематика „ Розова акция 2021 “ с присъединяване на водещи преработватели у нас се сплоти към мнението, че се чакат по-ниски количества създадена последна продукция през тази по отношение на предходната година заради по-кратката акция, останалия необран розов цвят, влошени рандемани и рестриктивните мерки при договарянето с розопроизводителите. По отношение на резултата от признатия през предходната година Закон за розата липсваше единно мнение, като главната рецензия беше обвързвана с неналичието на надзор по използването му. Що се отнася до държавната помощ de minimis за компенсиране част от разноските за преправка на розов цвят участниците се сплотиха към тезата, че тя е неработеща и има капацитет даже да утежни обстановката в сектора.

Очаква се мощна лавандулова акция макар ниските изкупни цени. Основната част от насажденията с лавандула бяха основани през 2019 година и се чака да влязат в цялостно цветодаване през сегашния сезон. Същевременно ниските цени подтикват износа и единствено за първите два месеца на 2021 е изнесено с 28% повече лавандулово масло, по отношение на същия интервал на 2020 година. Голямата незнайна е дали производството може да бъде стабилно при актуалните ценови равнища.

Друга значима тематика, която беше дискутирана по време на срещата беше казусът с растителния излишък от преработката на лавандула, който пораства лавинообразно с всяка минала година. Според в този момент настоящите разпореждания той се класифицира като боклук, за който следва да се съблюдават нормативите на закона за ръководство на отпадъците. Една от опциите е този боклук да се депонира. Необходими са незабавни дейности в посока смяна на режима и основаване на благоприятни условия за утилизиране на остатъка, защото от една страна депонирането му е прекомерно скъпо, а от друга районните депа отхвърлят да го одобряват заради липса на място.

Първата национална среща на дестилаторите на етерично-маслени култури приключи с представянето на концепцията „ Дестилирано в България “. Тя планува организирането на сектора към общи правила и стандарти на работа по цялата верига на доставки за сдружаване за отбрана и отстояване на ползите на бранша. Очаква се идната среща да бъде през есента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР