Близо 100 българи все още не могат да се приберат

...
Близо 100 българи все още не могат да се приберат
Коментари Харесай

100 наши туристи заклещени в чужбина

Близо 100 българи към момента не могат да се приберат от чужбина, където всеобщо са отпътували за туризъм, разгласи в изявление за бТВ външният министър Екатерина Захариева.

„ Основен фокус на министерството на външните работи е да окаже подпомагане на българите в чужбина да стигнат до домовете си. Всяка страна членка на Европейски Съюз среща подобен проблем. Успяхме да приберем две групи от Филипините, от Мароко, Египет, Аржентина също изведохме българи “, изясни Захариева.

Външният министър посочи, че Министерство на външните работи среща компликация да прибере българи от Сенегал, тъй като в страната нямаме дипломатическо посланичество. Там има 10 наши сънародници.

„ Днес по време на диалог сред външните министри на Европейски Съюз – това беше съществена тематика, по какъв начин да бъдем по-добре координирани, с цел да приберем първо европейските жители от трети страни, които не живеят там. Проблемът не е, че няма предпочитание, просто доста страни затвориха границите си за самолети от Европа “, разяснява Захариева.

Тя съобщи, че е неприемливо страните в Европейски Съюз да не дават директен трафик и да блокират хора по границите, които чакат с дни да преминат. Тя посочи, че сходен проблем има и с тежкотоварните транспорти.

„ До момента всички жители, които сме съумели да приберем са с първите вероятни полети. Имали сме обстановки, в които Министерство на външните работи заплаща самолетния билет, само че като се завърне у нас индивидът е задължен да си го заплати. Не мисля, че хората, били на тези далечни и екзотични дестинации, са обществено слаби и не могат да върнат парите в бюджета, изключително в рецесия “, разяснява отрасловият министър.

Относно наложеното отчасти несъгласие от президента Румен Радев върху Закона за изключителното състояние, Захариева съобщи, че той има право да го направи, само че тя е била сюрпризирана от претекстовете.

„ По отношение на свободата на словото, този текст цели да се ограничи лъжата, а не свободата. Има огромна дезинформация, която тече във връзка с ковид. Само за една седмица, всяка 10-та вест е подправена “, сподели Захариева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР