Близо 10 милиона души са изправени пред остър недостиг на

...
Близо 10 милиона души са изправени пред остър недостиг на
Коментари Харесай

ООН: 2 милиона деца в Йемен страдат от недохранване

Близо 10 милиона души са изправени пред изострен дефицит на храна в Йемен и са нужни незабавни дейности за попречване на апетит, споделят от Световната стратегия за храните на Организация на обединените нации.
WFP съобщи, че са нужни 737 милиона $ до края на годината, с цел да продължи програмата си за помощ в страната, разкъсвана от войната, която е обхваната от това, което Организация на обединените нации назовава най-тежката филантропична рецесия в света, съобщи БГНЕС.
" Хуманитарната обстановка се утежнява с тревожна скорост, тласка хората към ръба ", съобщи представителят на WFP Елизабет Бирс на виртуален брифинг в Женева.
" Трябва да действаме в този момент. Ако изчакаме гладът да бъде разгласен, към този момент ще е късно, защото хората към този момент ще умират. "
Тя сподели, че предупредителните знаци за апетит към този момент са налице.
" Йемен е изправен пред рецесия на няколко фронта. Вносът понижа, цените на питателните артикули се повишават, риалът е в свободно рухване, а запасите в задгранична валута се доближават до цялостното привършване ", сподели Бирс.
Тя съобщи, че повече от 20 милиона души са с нерешителен достъп до храна в Йемен , от които 13 милиона получават филантропична хранителна помощ.
Междувременно два милиона деца, плюс милион бременни или кърмещи дами, се нуждаят от лекуване заради остро недохранване.
Бирс сподели, че разпределението на WFP понижава с всеки месец в северната част на страната и организацията на Организация на обединените нации се надява, че няма да се постанова да прави същото и на други места.
Войната на Йемен сред подкрепяните от Иран бунтовници хусити и проправителствени войски ескалира през март 2015 година, когато воената коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се намеси против въстаниците, които управляват огромни елементи на Йемен, в това число столицата Сана.
Убити са десетки хиляди, почти четири милиона разселени и 80 % от 29 милиона души са подвластни от помощ за оцеляване.
Пандемията на ковид също бушува без инспекция в страната.
Организация на обединените нации набра единствено към половината от нужните 2,41 милиарда $ помощ за Йемен по време на конференция за донори през юни, проведена взаимно от Саудитска Арабия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР