Близо 1 милиард души в градовете по света са изправени

...
Близо 1 милиард души в градовете по света са изправени
Коментари Харесай

ООН: 2 милиарда души в света нямат достъп до безопасна питейна вода

Близо 1 милиард души в градовете по света са изправени пред дефицит на вода през днешния ден, а броят им евентуално ще доближи сред 1,7 и 2,4 милиарда през идващите три десетилетия, сочи отчетът на Организация на обединените нации за развиването на водните запаси в света, оповестен във вторник преди значима среща на върха на Организация на обединените нации. Очаква се до 2050 година търсенето на вода в градовете да се усили с 80 %.

В отчета се показва, че дефицитът на вода става все по-често събитие и в селските региони. Понастоящем сред 2 и 3 милиарда души изпитват дефицит на вода най-малко един месец в годината.

Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО, организацията на Организация на обединените нации, която изготви отчета, съобщи, че държавните управления би трябвало да си сътрудничат в региона на опазването на водите.

" Налице е незабавна нужда от основаване на мощни интернационалните механизми, с цел да се предотврати излизането на международната водна рецесия отвън надзор. Водата е нашето общо бъдеще и е значимо да действаме дружно, с цел да я споделяме заслужено и да я управляваме стабилно ", сподели тя.
Тази седмица в Ню Йорк се организира първата от 1977 година насам конференция на Организация на обединените нации по въпросите на водата, чиито съорганизатори са държавните управления на Нидерландия и Таджикистан и на която министри и дребен брой държавни глави от целия свят ще разискват световни въпроси, свързани с водата. Те ще чуят предизвестията за надвисналата водна рецесия, която значително е подценявана от държавните управления.

Според отчета към 2 милиарда души в света нямат безвредна питейна вода, а 3,6 милиарда нямат достъп до безвредно ръководени санитарни уреди.

През последните 40 години потреблението на вода в международен мащаб се усилва с към 1 % годишно и това ще продължи да се дължи на повишаването на популацията и развиването. Около една десета от международното население живее в страни с висок воден недостиг.

Експерти обаче обявиха пред " Guardian ", че държавните управления не одобряват съществено водната рецесия. Йохан Рокстрьом, шеф на Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата и съпредседател на Световната комисия по спестовност на водата, съобщи: " Научните доказателства сочат, че имаме рецесия с водата. Злоупотребяваме с водата, замърсяваме я и променяме целия световен хидрологичен цикъл посредством това, което вършим с климата. Това е тройна рецесия ".
Знаков отчет, оповестен предходната седмица от Глобалната комисия по стопанска система на водата, откри, че до 2030 година търсенето на прясна вода ще надвиши предлагането с 40 %. Това би имало големи последствия за международната стопанска система, природата, градския живот и климата, само че съгласно отчета малко държавни управления подхващат дейности за опазване на водните запаси и понижаване на замърсяването.

Рокстрьом съобщи, че решаването на проблемите с водата е от значително значение за оправянето с други световни рецесии, в това число климатичната и продоволствената.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР