Близкоизточният мирен процес бе сред основните теми, които са обсъдили

...
Близкоизточният мирен процес бе сред основните теми, които са обсъдили
Коментари Харесай

Близкоизточният мирен процес обсъдиха външните министри на ЕС

Близкоизточният кротичък развой бе измежду главните тематики , които са разискали през днешния ден външните министри на Европейски Съюз. Ходът на договарянията и ролята на Европейски Съюз в поддръжка на възобновяването им са били в центъра на първото за годината съвещание на Съвет " Външни работи " в Брюксел.

В него взе участие и българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева. Това оповестиха от Министерството на външните работи.

 Европейски Съюз: Йерусалим би трябвало да бъде столица на Израел и Палестина
Европейски Съюз: Йерусалим би трябвало да бъде столица на Израел и Палестина

Могерни съобщи, че решение за Йерусалим " би трябвало да пристигна посредством директни договаряния "

Министрите са провели работен обяд с палестинския водач Махмуд Абас. Потвърдена е била позицията на Европейски Съюз, че решение на спора би трябвало да се търси на основата на две страни, както и че въпросът за статута на Йерусалим би трябвало да се реши в директни договаряния сред страните.

Съветът е изразил поддръжка за активността на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци и ще продължи финансовия си принос за нейната работа. Припомняме, че Съединени американски щати оповестиха, че отдръпват финансирането си за тази организация, а Израел напряко настоя тя да бъде закрита, тъй като от нейните услуги се употребяват и доста хора, които нямат право.

Шефът за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерни съобщи по-рано през днешния ден, че реалистично решение за Йерусалим " би трябвало да пристигна посредством директни договаряния " . Преди среща с палестинския водач тя разгласи пред кореспонденти, че Йерусалим би трябвало да бъде столица на Израел и Палестина.

 Съединени американски щати блокираха още $45 млн. за палестинците
Съединени американски щати блокираха още $45 млн. за палестинците

Парите бяха предопределени за храна за нуждаещите се

Обсъдени са били и други въпроси.

Съветът е провел и спор за връзките със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн след приключване на съглашението от Котону през 2020 година Въпросът за пост-Котону е от огромна значителност за Европейски Съюз. Преговорите по рамката на бъдещите връзки би трябвало да стартират до 1 септември тази година.

Приета е била и нова тактика за Ирак. В документа се акцентира поддръжката на Европейски Съюз за единството, суверенитета и териториалната целокупност на Ирак. Заявява се подготвеност за принос към напъните за стабилизацията, реконструкцията и икономическото развиване на Ирак, както и за създаване на институциите в страната. Предвижда се разговор по миграцията сред Европейски Съюз и Ирак, посредством който да бъдат направени процедури за връщане и назад приемане на иракски мигранти.

Ситуацията в Либия и опциите за поддръжка на Европейски Съюз за политическия развой в страната също са били разисквани. Изразена е била поддръжка за работата на специфичния делегат на Организация на обединените нации Гасан Саламе и напъните за образуване и осъществяване на избори в Либия през 2018 година

Първите дипломати на Европейски Съюз още веднъж са потвърдиха позицията в поддръжка на осъществяването на Споразумението по нуклеарната стратегия на Иран (JCPOA).

Преди началото на съвещанието министрите са провели работна закуска с президента на Европейската капиталова банка . Основна тематика на диалога бе основаването на Банка за развиване, която да финансира планове за развиване в трети страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР