Близки, приятели, колеги и много обществени личности се с големия

...
Близки, приятели, колеги и много обществени личности се с големия
Коментари Харесай

България се сбогува с акад. Антон Дончев

Близки, другари, сътрудници и доста публични персони се с огромния български публицист акад. Антон Дончев. се организира в постройката на Българската академия на науките (БАН), заяви БГНЕС.

Авторът на романа „ Време разделно “ на 20 октомври.

Кинорежисьорът Людмил Стайков съобщи пред БГНЕС, че акад. Дончев е събитие в българските изкуство и литература. „ Неговата творба „ Време разделно “ се подрежда сред най-значимите в златния фонд на българската литература. С " Време разделно " той доближи до сърцата на всички българи, по този метод обезсмърти вечно своето име “, сподели Стайков. Той изрази бездънен реверанс пред паметта на писателя.

Телевизионният продуцент Евтим Милошев показа пред БГНЕС, че е имал щастието и привилегията да има доста близки креативен връзки с акад. Антон Дончев в късната есен на неговия живот.

„ Мога да ви кажа едно нещо – този човек имаше голям мащаб. Да оставим настрани изключителния му гений, да оставим настрани изключителната му персона като влияние и като наличие, този човек имаше голям мащаб ", съобщи Милошев и изрази тъгата си в днешния ден, в който ни напуща национално благосъстояние като акад. Дончев.

Милошев акцентира, че писателят е заслужавал интернационално самопризнание по безапелационен метод, само че животът му по този начин се е стекъл, че това не се е получило. Продуцентът изрази вяра поколенията да оценят мащаба на акад. Дончев.

Депутатът Тома Биков сподели, че е имал опция да се запознае с Антон Дончев в края на неговия живот и по време на няколкото техни срещи е усетил, че той е един добър човек. „ Акад,. Антон Дончев е един факт на актуалната българска еднаквост, без значение от това дали е оспорван или признаван, Антон Дончев е неоспорим факт на българския ХХ век и аз се веселя, че той съумя да получи самопризнание и да се трансформира в престиж, до момента в който беше жив. Мисля, че от тази позиция загубата за българското общество е доста огромна, тъй като нямаме чак толкоз доста престижи “, съобщи Биков.

„ Запомнил съм го като всички българи - като един извънреден, популярен създател, един ослепителен, доста зает държавник “, сподели Георги Първанов, /президент 2002-2012 г./. Той показа, че може да опише доста мемоари с Антон Дончев.

„ Когато се събрахме Инициативния комитет за възобновяване на банското крило на Зографския манастир, тогава той беше водеща фигура в това отношение и си припомням по какъв начин не с яд, а по-скоро с горест акад. Дончев сподели по какъв начин са могли тези остарели българи от Банско да качат на волската си кола един огромен камък и да го карат толкоз време до Зографския манастир, а през днешния ден при толкоз доста хотели, при толкоз доста бизнес структури не се откри някой, който да задели дребна сума за това, т.е. дразнеше го това. Наистина се гневеше и тъжеше за това, че родолюбивото у нас сякаш затихва “, съобщи Първанов и добави, че акад. Дончев е бил същински български патриот и будител.

На въпрос с какво ще запомни акад. Антон Дончев и какъв човек е бил, Сергей Станишев отговори, че ще го запомни като огромен български интелектуалец и публицист. „ На всички мисля, че ще ни липсва неговата религия в положителното, в хубавото в човешката душа. Неговите исторически епопеи, освен „ Време разделно “, само че и за цар Самуил и за Хан Аспарух, са опора на духовността и на корените на българите, на българската нация. Дай Боже, всеки да има такова завещание, каквото оставя Антон Дончев “, сподели Станишев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР