Близки и приятели на пловдивския художник Атанас Згалевски-Згала съвместно с

...
Близки и приятели на пловдивския художник Атанас Згалевски-Згала съвместно с
Коментари Харесай

Спомен за Згала с изложба в Градската галерия

Близки и другари на пловдивския художник Атанас Згалевски-Згала взаимно с Градската изложба провеждат галерия с негови живописни произведения.

Атанас Згалевски-Згала е живописец, сценограф и дърворезбар от пловдивската група. Роден е на 24.10.1940 година в Пловдив. Той е дълготраен художник-постановчик на пловдивския Кукления спектакъл. В продължение на две години (1975-1976) създава дърворезбите при реставрацията на Балабановата къща.

Атанас Згалевски има обилни заслуги по спасяването и опазването на античните мозайки от археологическите разкопки в центъра на Пловдив. Член е на СБХ от 1960 година, а за няколко години е в управлението на Дружеството на пловдивските художници.

Художникът работи  в региона на нереалната живопис в Грийнпойнт, Бруклин. Излага свои произведения в редица американски галерии. Негови картини имат обществени и частни галерии в България, Европа и Съединени американски щати. Художникът умира след малко боледуване на 18 февруари 2008 година в Ню Йорк.

Изложбата в негова памет ще се открие на 12 март от 18 часа. Очаква се на събитието да участват щерка му Цвета Згалевска, както и негови другари от Съединените щати и разнообразни европейски градове. Експозицията ще е налична за аудитория до 25 март.

Изложбата ще се организира  в Залите за краткотрайни експозиции на ул. „ Княз
Александър I “ 15.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР