Блгагоевград. Първи Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. Това

...
Блгагоевград. Първи Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. Това
Коментари Харесай

Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

Блгагоевград. Първи „ Занаят фест “ ще се организира в Благоевград. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . В рамките на самодейността ще бъдат показани български обичаи, обичай и просвета. От 5 до 7 май / събота-понеделник/ на пл. „ Македония “ поданици и посетители на Благоевград ще имат опция да усетят неповторима креативна атмосфера и да се допрян до изкуството, дарбата и гения на майсторите- участници. Официалното разкриване ще бъде в 11:00 часа, като присъединяване в празничната стратегия ще вземат фолклорна група „ Надежда “ и представители на „ Пиринска китка “ към Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград.
Фестивалното пространство ще събере седем шатри, всяка с разнообразни хрумвания, показващи обособени елементи от българското завещание. „ Занаят фест “ ще покаже направа на украшения, които са били неотменна част от облеклото на българите. Гостите ще имат опция да видят пресъздадени модели по старинна технология - посребрени украшения за национални носии - пендари, пафти, нагръдници. Ще бъде показан и един от най-старите занаяти - дърворезбата, като в изработването на произведения ще може да вземе всеки клиент на фестивала.
В рамките на самодейността ще има и ателие за тъкачество. Ще бъде изложен водоравен стан, а по-смелите и любопитни ще имат опцията да създадат първите стъпки в тъкачеството.
Грънчарство, звънчарство и пчеларство също ще бъдат презентирани в границите на фестивала. Тази година майстор-грънчар ще показва цялата магия на грънчарството и всеки, който има предпочитание ще може да направи собствен глинен съд!
Посетителите ще имат опция да видят направата на обичайни български принадлежности от националната музика, измежду които дудук, гайда, барабан, тамбура, двоянка, кавал. Българската национална музика се разпознава в целия свят и една от основните аргументи са достоверните инструментите, с които се извършва.
На щанда за пчеларство ще бъдат подредени разнообразни типове мед и пчелни артикули. За по- любознателните поданици и посетители на Благоевград експерт на щанд „ Пчеларство “ ще коментира изгодите от меда и технологията на приемането му.
„ Занаят фест “ се организира за първи път в Благоевград, а концепцията е самодейността да стане обичайната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР