Блестящият спектакъл Кармина Бурана на Държавна опера-Пловдив ще вдигне настроението

...
Блестящият спектакъл Кармина Бурана на Държавна опера-Пловдив ще вдигне настроението
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив: Насладете се на „Кармина Бурана на Бунар...

Блестящият театър " Кармина Бурана " на Държавна опера-Пловдив ще вдигне настроението на феновете на класическото музикално изкуство довечера. Поредното зрелище, известно в целия свят, се изнася на рид Бунарджика като един от гвоздеите на фестивала Opera Open 2021 и стратегия „ Наследство “ на „ Пловдив 2019 “.

Началото на спектакъла е в 20,30 часа.

Операта е основана от немския композитор Карл Орф. Емил Табаков е диригентът на оркестъра, Драгомир Йосифов - на хора, Баряна Сечанова е хореографът.

Откритата сцена е инсталирана на върха на Бунарджика. Зрителите ще видят превъзходното осъществяване на над 150 актьори, които ще съживят хълма с музика, танци и песни.

Сценичната кантата, както самият Карл Орф я назовава, е в 25 елементи за сопран, тенор и баритон, детски хор, огромен хор и оркестър.

За първи път творбата се извършва във Франкфурт през 1937 година, а по-късно - в Сан Франциско и в Лондон, след което се снабдява със славата на едно от най-популярните и желани модерни творби.

Заглавието на кантатата „ Кармина Бурана” (Светски песни) значи в превод от латински " песни на средновековния манастир Бойерн ". Днес той се споделя Бенедиктбойерн и се намира в Бавария.

За текстова и драматургична основа на творбата на Карл Орф е послужил ръкописният поетически алманах от ХІІІ век „ Кодекс Буранус” с поетични произведения на средновековните странстващи артисти и поети - ваганти, трубадури, минезингери, пътували и изнасяли представленията си из цяла Европа. Песните са за любовта, смисъла на битието, религията и морала, постоянно изпъстрени със пристрастености, блестящ комизъм и безпощадна ирония.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР