Благоевград. Първите контейнерни фиданки от черен бор, произведени с доставената

...
Благоевград. Първите контейнерни фиданки от черен бор, произведени с доставената
Коментари Харесай

Благоевград: Покълнаха първите контейнерни фиданки, произведени с доставената от ЮЗДП автоматизирана линия по европейски проект

Благоевград. Първите контейнерни фиданки от черен бор, създадени с доставената от Югозападното държавно дружество автоматизирана поточна линия по европейски план, към този момент са факт. Топлото време през есента форсира покълването на заложените семена в пробната серия контейнери, напълнени при тестовото стартиране на поточната линия, и фиданките започнаха растежа си в края на м. октомври. Това оповестиха от пресцентъра на Югозападно държавно дружество .
В момента екипи на ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София събират и обработват семена от голям брой горско-дървесни типове, които ще бъдат употребявани за производството на фиданки за залесяване през пролетта. До края на октомври са събрани и доставени в разсадника в с. Локорско над 2200 кг жълъди от окосмен дъб, благун и други типове, които са в развой на обработка против насекомни вредители и гъбни болести. Тази седмица стартират плануваните залесявания по плана върху опожарени горски територии в регионите на Кресна и Дупница на обща повърхност от 93 декара.
Първата в страната съвременна система за произвеждане на фиданки в контейнери с потенциал над 1 милион годишно, дружно със профилираното съоръжение за обработка на семена от горскодървесни типове, са закупени по план „ Възстановяване и възстановяване на природозащитния статус на предпочитани горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България “. Проектът е взаимна самодейност на ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София и се осъществя с финансовата поддръжка на стратегия LIFE 2016 на Европейска комисия.
Активното контейнерно произвеждане на фиданки в ЮЗДП стартира през пролетта. Използването на контейнерни фиданки за обновяване на горите има редица преимущества, в това число интензивен напредък на фиданките, по-кратък цикъл на произвеждане, по-добра акомодация и по-висок % на прихващане (до 97%) по отношение на залесяването с фиданки с гол корен. Високият % на прихващане от своя страна води както до понижаване на разноските за развъждане и попълване на младите насаждения, по този начин и до понижаване на броя и интензивността на намесите в горските екосистеми от мрежата Натура 2000, свързани с възобновяването на гората.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР