Благоевград. Паметникът костница в памет на загиналите войници и офицери

...
Благоевград. Паметникът костница в памет на загиналите войници и офицери
Коментари Харесай

Благоевград: Официално ще бъде открит реставрираният паметник костница на загиналите войници и офицери в Междусъюзническата война

Благоевград. Паметникът костница в памет на починалите бойци и офицери в Междусъюзническата война ще бъде публично открит в Благоевград, откакто бе реставриран. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Представянето ще бъде на 7 март от 11.00 часа на Стария гробищен парк против входа на парк „ Македония “. Ремонтирана е настилката и е актуализирана оградата към него. Криптата е актуализирана и в нея са положени костите на всички починали в отбрана на Отечеството герои. Кръстът за смелост, който е красял паметника, също е изцяло възобновен.
Благодарение на напъните на Общината, Областната администрация, РК „ Традиция “, с поддръжката на Министерство на защитата на Р България сполучливо се възвърне културният монумент, който е емблема за Благоевград.
Идеята за построяването на общ монумент костница е да приюти останките на 580 починали за Родината офицери и бойци. Паметникът е построен доста бързо с дейното присъединяване на необятната общност от града. В него намират място за финален покой няколко бойци, починали по време на освобождението на града от османско господство – 5 октомври 1912 година Огромната част от починалите се отнася към лятото на 1913 година, когато отстоявайки стратегически значимия подстъп към столицата живота си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 бойци. Решени да отдадат живота си, само че да не позволен съперника да продължи към София, тези герои са заровени в общи приятелски могили отвън границите на тогавашната Горна Джумая.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР