Благоевград. Основната цел на 7-ма пехотна Рилска дивизия е да

...
Благоевград. Основната цел на 7-ма пехотна Рилска дивизия е да
Коментари Харесай

Кирил Алексиев, Регионален исторически музей-Благоевград: Основната цел на 7-ма Рилска дивизия е да настъпи по поречието на Струма и да завладее Солун

Благоевград. Основната цел на 7-ма пехотна Рилска дивизия е да настъпи по поречието на Струма и да завладее Солун. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Кирил Алексиев, организатор в Регионален исторически музей-Благоевград във връзка 105-ата годишнина от експлоадирането на Балканската война и освобождението на Горна Джумая. По думите му датата 5 октомври е значима, тъй като тя е обвързвана с непрекъснатото избавление на Горна Джумая. „ Първото избавление на Горна Джумая идва вследствие на Руско-турската освободителна война. То е един забавен абсурд. Във военните проекти на съветската войска от войната не влиза изобщо концепцията стратегически да се навлиза под линията от Дупница на юг.
Това е плод на разнообразни външно-политически сделки, които са направени още преди началото на войната, като в тези сделки на съветската и австрийската империя категорично се загатва, че съветски войски не би трябвало да навлизат в Македония. Всички знаем, че Горна Джумая е част от Македония и най-малко - най-северната й част “, сподели Алексиев. По думите му навлизането на съветските войски става по експлицитната молба на локалните българи под водачеството на Арсени Костенцев, които страдат доста съществено от башибозушки банди и изстъпления на разнообразни мародери от турската войска, която се отдръпва по това време. Тогава локалното население се принуждава да насочи молба до съветския гарнизон, който е ситуиран в Дупница, като тогава Майор Павлович Орлински, дружно със своя ескадрон, настава на юг и освобождава града. „ Когато е оповестена Балканската война, първият град, който в е освободен от османско господство, е Горна Джумая и по тази причина е значима тази дата. Тя има и национално значение, тъй като от българските земи, които остават под османско господство, това е първият град, който през 1912 година е освободен ", съобщи Алексиев.
Той сподели още, че съставът на 7-ма Рилска дивизия е съвсем с числеността на войска. „ Театърът на военните дейности по време на Балканската война се води в Тракия, а концепцията е да се освободи освен Тракия, само че и Македония. Македония е оставена на милостта на съдружниците на българите, а това са Гърция и Сърбия. Ние знаем от историята, че в действителност те на са били правилни съдружници, а до неотдавна са съперници на българската концепция в Македония и по тази причина генералният щаб се разпорежда Седма рилска дивизия да наброява много повече над числения състав, който е за една дивизия “, сподели още Алексиев. По думите му главната цел на Седма рилска дивизия е да настъпи по поречието на Струма и да завладее значимия град Солун. В развиване на тази интервенция, под командване на военачалник Георги Тодоров, 7-ма Рилска дивизия първо освобождава Горна Джумая.
„ Първият военачалник, който влиза в града е военачалник Спас Георгиев, който управлява две трети тайфа от Седма рилска дивизия и това е първият върховен офицер, който влиза в града, а тук пада и първият офицер от Българската войска, който става жертва на Балканската война и това е поручик Борис Змияров от Дупница “, сподели още Алексиев.
Лора КАЛЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР