Благодаря на настоящия министър-председател на Полша Матеуш Моравецки за неговата

...
Благодаря на настоящия министър-председател на Полша Матеуш Моравецки за неговата
Коментари Харесай

Шойбле: Германия, Франция и Полша да се превърнат в ядро на европейска отбранителна общност

Благодаря на сегашния министър-председател на Полша Матеуш Моравецки за неговата почтеност. Честност, на която постоянно съм се възхищавал в нашите полски другари и съседи. Честността, която свидетелства за смелостта, помогнала на полската нация да оцелее и да се издигне до ново великолепие през доста съдбоносни епохи. Именно тази храброст накара Лех Валенса и профсъюзното придвижване „ Солидарност “ да се вдигнат, с цел да сложат завършек на руския произвол в Източна Европа. Това е същата храброст, която кара полската Армия Крайова да се изправи през лятото на 1944 година против потискащия я немски Вермахт. Това е същата храброст, която въодушеви Йоан Павел II да предизвести в енцикликата си Centesimus Annus от 1991 година за заплахите, които необузданото консуматорство крие за свободния международен ред. Радваме се, че до неотдавна Полша разпореждаше особени очаквания на нашия вид на европейско единение. Освен икономическите изгоди, Полша явно очакваше от участието в Европейски Съюз освен материални придобивки. Тя чака от Европейския съюз политика, ориентирана към опазване и отбрана на свободата.
Волфганг Шойбле
Ако ръководителят на полската страна счита, че в Европейски Съюз има олигархия, доминирана от Брюксел, Берлин и Париж, която подценява ползите на Полша, той ще бъде отговорен за това. Ако той счита, че не ни е грижа за ползите на Полша, наранени от съветската експанзия, би трябвало да се замисли. Ако също така Полша желае да получи репарации от Германия за събитията от Втората международна война, тогава вместо пари ще получи сериозен диалог от нас. По този въпрос желая да изложа моята позиция. Европейският съюз не е олигархия, само че ми се коства, че е заклещен в ничията земя сред мечтаното икономическо разширение и нужното, само че ненастъпило задълбочаване. Русия води война със свободния либерален ред в Европа, който съгласно нея е опасност за нея, въпреки че е необичайно да чуеш такова неуместно обвиняване. Европа не може да реагира на това с нормалната си активност. Матеуш Моравецки е изцяло прав, когато приканва европейските водачи „ да имат смелостта да мислят в подтекста на времето... Нуждаем се от фундаментална промяна, която още веднъж да трансформира общото богатство и равенството във водещи правила на Европейския съюз... Подобна промяна няма да е допустима без смяна в настройките: не институциите на Европейски Съюз би трябвало да дефинират насоките и целите на Европейски Съюз, а страните членки “.

В бъдеще Европейски Съюз ще се уголемява географски в източна посока, а ние бихме желали да продължим това разширение и в дълбочина, като включим повече Европа във вашата вътрешна политика. Успехът на това дело зависи от източноевропейците, което значи, че не можем да минем без Полша. Полша - както и Франция - заема централно място в икономическо, географско и политическо отношение. Това би трябвало да се трансформира в преимущество и да се обмислят промени във Ваймарския триъгълник (тристранна районна група за поощряване на съдействието сред Полша, Германия и Франция – бел. БГНЕС). По въпросите на войната, т.е. на военната политика, също би трябвало да действаме дружно. Сега това е най-важното нещо за Европейски Съюз - военната политика. Това трио - Германия, Франция и Полша - би трябвало да поеме самодейността и да се трансформира в ядрото на европейската отбранителна общественост. Тези три страни ще би трябвало да разработят общи военни политики, към които да се причислят и други европейски страни. А в случай че работят още по-смело, те биха могли бързо да обединят националните си въоръжени сили в една войска, която да решат да употребяват дружно. Тъй като сходна стъпка, заради съществуването на френски нуклеарни сили, би довела до въпроса против кого се основава „ европейска войска “, ще се наложи разискване от страна на страните от Ваймарския триъгълник, страните от Европейски Съюз и членовете на НАТО.

Можем ли да приказваме за нуклеарно въздържане в Европа през есента на 2022 година? Тъй като Русия към този момент не изключва потреблението на нуклеарни оръжия, Европа би трябвало да прегледа този въпрос и да вземе двойно решение, от една страна, по отношение на личните си сили за нуклеарно въздържане, а от друга - да инициира платформа за разоръжаване на тактическите нуклеарни оръжия и ракетите с дребен и междинен обхват в Европа. Всичко това би трябвало да бъде обвързано със стратегическото обмисляне на НАТО. Полша, други източноевропейски страни, а в този момент и Скандинавия, които директно усещат съветската опасност, не могат да постъпят по различен метод. По този метод европейските отбранителни качества ще укрепят жизненоважното доближаване в Атлантическия съюз и в средносрочен проект ще създадат допустимо разоръжаването в Европа. Това изисква доверие и ще предизвиква доверието.

В тези жизненоважни въпроси нашата политическа сила би трябвало да бъде ориентирана към общото бъдеще. Ето за какво, що се отнася до исковете за обезщетение, аз съм изрично срещу Полша. Всички взаимни искания се уреждат според нормите на интернационалното и европейското право и договорите. Поляците го знаят, а ние, германците, знаем, че към момента носим отговорност за немската виновност. Ето за какво преди време бях за построяването на монумент в Берлин на полските жертви на войната. Но не може да има повече обезщетения. Всеки правосъден спор би трябвало да завърши един ден. В гражданското право се приказва за приключване на давностния период.

Така - и единствено по този начин - правният ред води до мир. Юристите го назовават юридически мир. Справедливостта беше и към момента е фантазия, само че върховенството на закона поставя завършек на разногласието и носи мир. Полша не трябва да не помни това в разгара на вътрешнополитическата битка. Всички ние сме обединени от Европа. Спомнете си по какъв начин Европейският съвет заключи нашата общественост, когато източноевропейските страни се причислиха към Европейски Съюз: „ Ние сме обединени в името на щастието “.

В това отношение всички сме равни. Ето за какво Полша е измежду водещите европейски страни. А Европа към момента не е мъртва! /БГНЕС

---------------------

Д-р Волфганг Шойбле, някогашен министър на финансите в държавното управление на Ангела Меркел и някогашен ръководител на Бундестага. Неговият разбор е оповестен във „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “.

Берлин / Германия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР