Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих

...
Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих
Коментари Харесай

Борисов поиска копие от меча на хан Кубрат

Благодаря, че откакто разпоредих на министъра на културата, приказвах и с президента Путин, когато бях там, българите имат опция да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Това съобщи министър председателят Борисов преди идното през днешния ден публично разкриване на изложбата „ Мечът на хан Кубрат “ в Националната изложба. По самодейност на премиера я и със подпомагане на министъра на културата Боил Банов изложбата се реализира в границите на Дните на Ермитажа в София.

Борисов подсети за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, наследен от него, символизиращ съединението. Това е единственият излаз на една нация да бъде сполучлива, безапелационен беше Борисов и подсети, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз също е минало под мотото „ Съединението прави силата “.

Той изрази вяра, че ще бъде допустимо да се направи публична отливка на меча за България. Надявам се на вашето позволение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на другарство, обърна се министър председателят към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

В галерията са експонирани краткотрайно два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм. Пръстенът и мечът са част от богатство, намерено през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в покрайнините на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от към 800 предмета, от които огромна част са златни, а други - от сребро. През 1984 немският археолог проф. Йоахим Вернер провокира същинска гражданска война в науката, определяйки ги като благосъстоятелност на българския държател хан Кубрат. Артефактите от времето преди основаването на българската страна, са от извънредно значение за историческата просвета, само че и за историята на изкуството.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР