Благодарение на уникалните си климатични и географски условия, Еквадор е

...
Благодарение на уникалните си климатични и географски условия, Еквадор е
Коментари Харесай

Изследователи от Еквадор откриха нов вид орхидея

Благодарение на неповторимите си климатични и географски условия, Еквадор е дом на над 4000 локални типа орхидеи. Сега откриватели от фондация EcoMinga настояват, че са разкрили нов локален тип - Лепантес Инесманзаноае. Открито в резервата Рио Мандуриаку, растението е кръстена на Инес Мансано, еквадорска природозащитничка и юристка, която е работила и съдействала за екологичните закони и дейностите в региона на климата в страната. В допълнение към това растение изследователите откриват и четири нови типа за Еквадор, които се срещат в други страни. 
През 2020 година проучвахме северната част на река Мандуриаку. Там регистрирахме този тип. На процедура от към три, четири години изследваме цялата северозападна част на Еквадор.
Марко Монтерос, откривател, фондация EcoMinga:

Според проучването типът се отличава по кадифените, напречно двуделни венчелистчета. В Еквадор има повече от 350 вида орхидеи и броят им продължава да се усилва всяка година.
Имаме данни от проучвания, извършени преди няколко години, съгласно които 30 % от флората, записана за Еквадор, са орхидеи, приказваме повече или по-малко за това, че от почти 18 000 типа, които имаме, 30 % са ендемични единствено в Еквадор и те са орхидеи, най-големият ендемизъм на растенията в Еквадор са орхидеите.
Марко Монтерос, откривател, фондация EcoMinga:

Еквадорската Кордилера дел Тойсан, където е направено новото изобретение, е част от северозападната тропическа гореща точка на Андите, считана за мястото с най-голямо биоразнообразие в света. В този район фондация " ЕкоМинга " ръководи резервата " Река Мандуриаку ", където се прави запазване и отбрана на биоразнообразието, изключително на застрашените типове.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР