Благодарение на проект „Утринна приказка“ малчуганите от група „Котета“ в

...
Благодарение на проект „Утринна приказка“ малчуганите от група „Котета“ в
Коментари Харесай

С приказка сутрин малчугани ходят с желание на детска градина


Благодарение на план „ Утринна приказка “ малчуганите от група „ Котета “ в столичната 34 ДГ „ Брезичка “ вървят с готовност на детска градина. Родители на 3-годишните се редуват да им четат и драматизират благодарение на престилки с разнообразни герои или куклен спектакъл обичани детски творби, измежду които са „ Червената шапчица “, „ Трите прасенца “, „ Косе Босе “ и други.

Проектът започва при започване на образователната година, като в него се включват 15 детски градини. Те са от пет района в страната - София, Плевен, Сливен, Пазарджик и Велико Търново, изясни пред „ Монитор “ специалистът в просветното министерство Ваня Трайкова. В регион София всички детски градини се намират в столицата, до момента в който в другите четири региона са определени по две отвън регионалния град и една в него.

„ Първоначалната концепция бе планът да оказва помощ за превъзмогване на сложната акомодация на децата в детската градина и обезпечаване на положително съдействие с родителите, защото децата са чувствителни в тази възраст в раздялата един от различен “, показа Трайкова. По този метод родителите пък се усещат като част от педагогическия развой. „ Ежедневното четене на приказки развива въображението, паметта, мисленето. Всички значими умения, които е добре да се развиват в един възрастен “, показа още за изгодите от плана.

По-спокойни, по-любопитни и деца, които идват с готовност на детска градина посреща всяка заран Пламена Колева, която е преподавател в група „ Котета “. „ Адаптацията на децата е по-лесна. Забелязва се по-ускорено развиване на уменията за другарство, по-любопитни са, съумяват да развият въображението си, потеглят напред в развиването си. Те стават по-социални, усеща се, че изживяват наслада от претърпяното, “ показа наблюденията си педагожката в първа група. Колева описа, че децата постоянно я питат „ Ще има ли през днешния ден приказка “, „ Кой ще ни идва на посетители? “. Когато няма родител, който да чете, самите педагози влизат в тази роля, с цел да са щастливи децата, макар че това не е заложено в седмичното систематизиране. „ Родителите също са положително настроени към самодейността. Всеки от тях се старае да откри време при наша покана, стига да имат опция “, описа Колева. Най-често на гостите пък идват майките, само че от време на време те са заменени от бащи, батковци и каки.

В детска градина „ Брезичка “ в кв. Дианабад имат специфичен ъгъл за утринните приказки. В стая на група „ Котета “ има пейки, на които могат да седнат малчуганите, мек килим, на който да легнат, както и възглавнички. „ Нашият ъгъл е самостоятелен от общото пространство на стаята, само че очевидно си проличава, че това е мястото, на което децата знаят, че би трябвало да отидат, когато би трябвало да им се четат приказки “, изясни Колева.

Всеки родители може просто да прочете приказката или да употребява кукления спектакъл или дребни престилки с разнообразни типове приказки, които разрешават драматизация. „ Червената шапчица сме я правили няколко пъти – един път благодарение на престилката, различен път под формата на спектакъл, а трети път просто е прочитана. “, показа учителката. Съдържанието на приказките пък може да бъде употребявано при по-нататъшната си работа денем. Например в случай че четат „ Червената шапчица “, децата могат да учат за цветовете, за другите цветя.

Един от най-активните родители в детската градина е Славена Симеонова, която към този момент е чела към 30 приказки в групата на щерка си Ивон. „ На децата им е доста забавно, когато им задаваш въпроси – коя е приказката, кой е Вълчо, по какъв начин се споделя еди-кой си от героите. По този метод те не просто слушат приказката, а мислят и съумяват да запомнят разнообразни неща “, показа за наблюденията си майката. Тя описа, че когато тя чете, всички желаят да получат функции по време на театъра, който разиграва. Дъщеря ѝ постоянно влиза в такава, а по-късно избира и останалите герои. Например Ивон е Червената шапчица и показва кой от групата ще влезе в ролята на бабата, вълка и ловеца. „ Те се обличат и по този метод се увличат още повече в приказката “, показа майката. Според Славена тази самодейност оказва помощ освен за по-бързата акомодация на малчуганите, само че и на тяхната мотивация да вървят на детска градина. По този метод те усещат, че не са изоставени от родителите си, счита майката. Тя даде за образец хлапе, което първоначално е плачело безшумно в ъгъла за майка си, а към този момент взе участие интензивно и задава въпроси при четенето на приказките.

В детската градина основават и „ стая на фамилията “ която служи за срещи на родителската общественост. В нея те получават и инструкции по какъв начин би трябвало да се проведат заниманията, по какъв начин да прочетат приказките, съгласува се техният избор. Това е мястото, където родители и педагози могат да приказват умерено един с различен.

След старта на плана над 1000 родители са попълнили анкета по отношение на удовлетвореността им. „ Всички споделят единомислещо, че поддържат тази концепция. Отправят рекомендации да се разшири с драматизация, музика “, изясни Ваня Трайкова за позитивните мнения на родителите. В края на образователната година, когато се отчетат окончателните резултати от практиката, от просветното министерство ще могат да предложат модела на всички детски градини в страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР