Благодарение на Изабела България се появява на картата на световното

...
Благодарение на Изабела България се появява на картата на световното
Коментари Харесай

БФКолоездене иска да популяризира спорта сред младите, въпреки ограничените финансови ресурси

" Благодарение на Изабела България се появява на картата на международното колоездене. Благодаря и на всички хора, които от 25 години се занимават с даунхил. Искаме да разпространяваме спорта измежду най-младите и е хубаво, че имаме лица като Изабела, тъй като тъкмо даунхил и BMX са най-популярни измежду подрастващите ", сподели Кузов.
 Изабела Янкова стана европейска шампионка за втора поредна година! Националите демонстрираха положителни резултати в Марибор Изабела Янкова стана европейска шампионка за втора поредна година! Националите демонстрираха положителни резултати в Марибор
Той добави, че федерацията работи с общини от цялата страна по няколко разнообразни посоки за създаване на трасета.

" По концепция на Европейската федерация по колоездене ще развием байк парк в Банско. Идеята е той е да одобри европейското състезание през 2024 година. Вече сме говорили с концесионера, както и с Министерството на околната среда и водите. Теренът е обходен, с цел да се реши от кое място да минават трасетата. Ще има и сектор, който е подобаващ за начинаещи. В Севлиево към този момент има построен доста прекрасен пънтрак, а сега подобен се построява и във Велико Търново. Говорили сме и с общината в Благоевград, където също планираме да има такова трасе. Искаме да обърнем внимание и на BMX, където има две олимпийски дисциплини ", разяснява още Кузов.

Заместник-председателят на федерацията Любослав Венков добави, че управлението има голям шанс със звезда като Изабела Янкова, която тегли напред целия спорт.
 Изабела Янкова: Гледам да ходя с дребни стъпки напред Изабела Янкова: Гледам да ходя с дребни стъпки напред
" Нейните триумфи ни пристигнаха като гръм от ясно небе, само че в най-хубавия смисъл. Тя върви нагоре посредством гения си. Само за съпоставяне ще кажа, че нейното време във финала на европейското състезание щеше да бъде четвърто при дамите. В квалификацията нейният резултат бе даже по-добър ", разяснява Венков.

Той и Кузов показаха вяра, че даунхилът ще влезе в програмата на олимпийските игри, изключително откакто президентът на Международната федерация по колоездене (UCI)Давид Лапартиен към този момент е пълновръстен член на МОК.

" Дори и пробно, влизането на даунхил в олимпийската стратегия би било огромен пробив. Но даже и в този момент колоезденето е спортът, който раздава най-вече медали на олимпийски игри след плуването и Кузов и Венков бяха запитани и за идните събития от календара на БФК, в това число и най-главното - Обиколката на България.

" Ясно е, че няма спорт, в който средствата да са задоволителни, само че в нашия тези, които получаваме от страната, са напълно скромни. Министерството на спорта отпуска 215 хиляди лв. и е доста мъчно да се развива активност. Добре че има компании, които много оказват помощ. Проблемът при нас е, че през последните години не се случиха процеси, които се случиха в другите страни от Източния блок и по тази причина при тях в този момент спортът, а освен колоезденето, е на друго равнище. Виждате какво става да вземем за пример в Словения и Хърватия. Техните обиколки се предават даже по “Евроспорт ” - нещо, което ние даже не можем да си помислим. Преди 2,5 години, когато създадохме БФК, стартирахме от под нулата, тъй като трябваше да чистим отговорности, останали от Българския колоездачен съюз. Но успяхме да проведем европейско състезание на колодрума в Пловдив, както и да възстановим Обиколката на България. Приоритет за нас остава да работим по стратегическата стратегия за развиване и да създадем сателитен подготвителен център към UCI в Пловдив, където има изцяло подобаващи условия за подобен ", сподели Кузов.

Той добави, че Обиколката на България ще бъде от 27 август до 1 септември, само че скоро ще има повече изясненост към нея.

Венков добави, че за провеждането и министерството отпуска 172 хиляди лв., а единствено полицейската защита на пет стадия е над 200 хиляди.

" Миналата година Обиколката на България ни излезе 350 хиляди лв.. В това число е включена защитата на събитието, наградните фондове, както и настаняването на тимовете. Добрата вест е, че в този момент имаме уверението, че дойдат и два проконтинентални тима. Това са Бардиани и Ново Нордиск. За българските състезатели това не е чак толкоз добре, защото мъчно ще запишат влиятелно класиране, само че за имиджа на обиколката е доста добре. Веднага след края на Обиколката, на 3 и 4 септември край Банско ще се организира и обичайна купа " Долчини ", в която ще вземат участие същите състезатели ", съобщи Венков.

Сред другите си триумфи от федерацията показаха, че имат 170 планувани надпревари през тази година, както и рекордните 700 лицензирани състезатели.

Този уикенд предстоят още две надпревари за феновете на колоезденето в София. В събота, 2 юли е изкачването на Витоша от Бояна до Офелиите, което ще стартира в 15:00 часа, а в неделя от 10:00 часа ще има съревнование в Западен парк.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР