Бизнесменът Красимир Стойчев е създател на компанията Мобилтел в средата

...
Бизнесменът Красимир Стойчев е създател на компанията Мобилтел в средата
Коментари Харесай

Създателят на "Мобилтел" Красимир Стойчев в сензационно интервю пред БЛИЦ TV: Идва нова криза за телекомите!

Бизнесменът Красимир Стойчев е основател на компанията " Мобилтел " в средата на 90-те години. След това оглавява могъщата корпорация " Трон ", а по-късно е идеолог на групата " Г-13 ", в която влизат най-влиятелните фигури в обществено-политическия живот. В първата част на изявлението ни с господин Стойчев, разговаряхме за разстрелите на Илия Павлов и Емил Кюлев, както и заложената за самия него бомба. Сега го питаме за обстановката с българските мобилни оператори. Ето по какъв начин господин Стойчев отговори на въпросите на шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н, Стойчев в последното ми изявление с Вас преди няколко години казахте, че мобилните оператори са в рецесия. Излязоха ли те от тази рецесията или не престават да са там?

- Аз мисля, че излязоха от рецесията, само че несъмнено ще ги чака нова рецесия. Както е известно, следва въвеждането на 5G в международен мащаб. Това значи нов кръг от вложения. Кой ще се оправи и кой не, към този момент не е ясно. Но това е голямо предизвикателство и за трите мобилни оператора в България. Дали изобщо са нужни три, това също не е ясно. Но мисля, че излязоха и преодоляха предходната рецесия сполучливо, в този момент следва нова. Да забележим какво ще се случи.


- Нова рецесия, по този начин ли? Каква ще е тя?
- Новата рецесия прекосяването от мобилни или закрепени услуги към мултимедийно и цифровоинтегрирано показване и снабдяване на клиента до информация, т.е. без значение дали това е глас, картина, каквото и да е наличие би трябвало по най-простия и най-евтиния метод да доближи до всеки консуматор, без значение дали в дома или мобилно. Така че това е рецесия на наличието и доставката на наличие до крайния клиент. Няма да е елементарно!

- Помага ли, господин Стойчев ребрандирането на някои от мобилните оператори. В предишното видяхме по какъв начин „ Глобул “ се преобразува в „ Теленор “, а в този момент Мтел в А1?
- Това е постоянно противоречиво. Чашата или е на половина цялостна или на половина празна. Мтел като марка беше доста сериозна марка и дълги години е вложено в нея. Мисля, че „ Телеком Австрия “ ще опише един сериозен good will от прекосяването от вложението в Мтел марка в прекосяването в А1. От друга страна А1 носи едно проевропейско и по-качествено лъчение.


Сега на мен ми е малко тъжно, тъй като Мтел аз съм го измислил и като марка и като компания и като дизайн преди доста години, само че въпреки това светът върви напред. Мисля, че в последна сметка това е позитивно решение.

- Г-н Стойчев, заприказва се в България, че има компании, които ще се борят за четвърти лиценз за gsm оператор, Има ли нужда България след трите телекома да има и четвърти?
- Бих споделил, че в целия свят има към този момент доста мобилни оператори, само че огромна част от тях са виртуални, т.е. употребява се инфраструктурата на някои от към този момент съществуващите оператори и се оферират услуги на крайния клиент. Мисля, че в Англия има над 50 по този начин да ги назовем мобилни оператори, от които единствено три са действителни инфраструктурни оператори, в Австрия също, в целия свят е по този начин. Така че четвърти инфраструктурен мобилен оператор е изцяло безсмислено и неуместно дори да го има. Според мен е вярното решение е тези три мобилни оператори да се ориентират да почнат да дават на други искащи виртуални услуги. Тоест няма безапелационна потребност от четвърти мобилен оператор.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР