Бизнесът заплаши със съкращения на четвърт милион души, ако няма

...
Бизнесът заплаши със съкращения на четвърт милион души, ако няма
Коментари Харесай

Бизнесът заплаши със съкращения, ако няма газ, политиците в спор откъде ще дойде синьото гориво


Бизнесът заплаши със съкращения на четвърт милион души, в случай че няма газ за промишлеността. А политиците се сблъскаха - от кое място ще е горивото.

Имаме ли природен газ и по какъв начин ще го осигурим за идващите месеци. Това се трансформира в тематика на престрелки сред главните политически сили преди борбата за новия парламент.

От ГЕРБ оферират търг за дълготраен контракт за доставки на газ, създаване на лични залежи и показаха подозрение, че в края на годината „ Булгаргаз “ ще има задоволителни количества синьо гориво.

Още при оповестяването на новината за седемте танкера, енергийният министър в оставка уточни, че при евентуален недостиг нужните количества могат да се наваксват посредством балансиране с Чирен или с покупка от прилежащи страни.

От „ Продължаваме промяната “ с днешна дата са безапелационни, че у нас има задоволително газ и задоволително контрактувани количества, а Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ са на друга позиция по отношение на доставките от „ Газпром “.

Доставките на американски газ с танкери няма да задоволят потреблението у нас в края на годината, оповестиха от ГЕРБ и се позоваха на писмо, изпратено от " Булгаргаз " до институциите. 7 милиона мегават часа са нужни за интервала октомври - декември, а трите кораба са за 3 милиона мегават часа, споделиха от партията.

„ Нашите политически съперници да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Писмата на " Булгаргаз " демонстрират цялостния неуспех. Само за няколко дни щях да се схвана с Ердоган и да приключим тематиката. Той ми вика – Брат Бойко, аз му крещя Брат Тайпи “, съобщи Бойко Борисов.

От енергийното министерство не разясниха достоверността на писмото и данните за дефицит.

А от „ Продължаваме промяната “ бяха безапелационни – газ у нас има:

„ Дългосрочни контракти за доставка на природен газ, който да стигне за потреблението на България за следващата година към средата на годината “, разяснява Венко Сабрутев от Политическа партия.

Българска социалистическа партия също не разясниха тематиката през днешния ден, само че още през вчерашния ден водачът напомни от Бузлуджа свои думи от преди два месеца.

„ В едно изявление споделих - Русия е другарска страна и пъкълът се изсипа на главата ми. Но тези думи са отговорност към България “, означи Корнелия Нинова.

„ Демократична България “ са на противоположно мнение.

„ Това ще покаже, че като страна можем да се наведем пред Русия, само че няма да ни реши казуса, просто тъй като Путин стопира газа в моментите, в които реши “, съобщи Иво Мирчев.

А на фона на политическите разногласия бизнесът остава обезпокоен:

„ Не може газът да стигне до България, тъй като нито има слотове, нито има трасе, по което да дойде газ “, сподели Васил Велев от АИКБ.

Според Асоциацията на индустриалния капитал без газ ще се стигне до редуциране на 250 хиляди служащи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР