Бизнесът в България е на най-ниско в целия Европейски съюз

...
Бизнесът в България е на най-ниско в целия Европейски съюз
Коментари Харесай

България последна по цифровизация на бизнеса в целия ЕС

Бизнесът в България е на най-ниско в целия Европейски съюз по цифровизиране и вложения в, съгласно ново проучване на европейската статистическа организация.

Възприемането на цифровите технологии от бизнесите има капацитета да усъвършенства услугите и продуктите, както и да увеличи конкурентоспособността. Кризата, провокирана от, сподели също, че цифровизацията е основен инструмент за възстановяване на икономическата резистентност на предприятията.

През 2020 година единствено 1% от бизнесите в Европейски Съюз с най-малко 10 заети лица са достигнали доста високо равнище на цифрова активност, а 14% са достигнали високо равнище. По-голямата част от бизнесите означават ниски (46%) или доста ниски (39%) равнища. В съпоставяне с 2018 година Индексът на цифрова активност (DII) отбелязва общо усъвършенстване на ниво Европейски Съюз, като се следи нарастване както на доста високото (+5,0 процентни пункта), по този начин и на високото (+0,4 пп) ниво.

Индексът DII мери потреблението на разнообразни цифрови технологии от предприятията, а неговият резултат (0-12) се дефинира от това какъв брой от 12-те определени цифрови технологии употребяват бизнесите. Колкото по-висок е резултатът, толкоз по-висока е цифровата активност на предприятието, като тя варира от доста ниска до доста висока.

Данните на Евростат сочат, че 9% от огромните бизнеси в Европейски Съюз са имали доста висока степен на цифрова активност (ДИ), а 42% - висока степен, до момента в който единствено 2% от междинните предприятия са записали доста висока степен на ДИ, а 1/4 (25%) - висока степен на ДИ. Само 0,4% от дребните предприятия са достигнали доста висока степен на ДИ, а единствено 12% са отбелязали високо равнище на ДИ. Почти половината от междинните (47%) и дребните (46%) предприятия демонстрират ниско равнище на цифрова активност.
 Япония е първа по цифровизация в света, следва я Естония Япония е първа по цифровизация в света, следва я Естония
Япония е преди всичко в света в класацията по цифровизация, сочи изследване, показано за първи път по време на Източния икономическ...

Финландия и Дания (и двете по 5%), както и Белгия (3%), са страните от Европейски Съюз с максимален дял високодигитализирани бизнеси, до момента в който в останалите страни има най-вече 2% бизнеси с доста високо равнище на ДИ.

За разлика от тях, в България и Румъния (и двете 66%), Гърция (60%), Латвия (57%) и Унгария (53%) множеството бизнеси са с доста ниско равнище на ДИ, което демонстрира дребни вложения в цифрови технологии.

Според една от задачите на визията на Европейски Съюз за цифрова промяна до 2030 година най-малко 90% от дребните и междинните предприятия (МСП) в Европейски Съюз би трябвало да доближат главно равнище на цифрова активност. Основното равнище допуска потреблението на най-малко четири технологии и включва бизнеси с ниска, висока и доста висока степен на ДИ. През 2020 година три от всеки пет МСП (60%) в Европейски Съюз са достигнали най-малко главно равнище на цифрова активност, до момента в който при огромните предприятия този % е 89%.

Индексът на цифрова активност (DII) разграничава четири равнища на цифрова активност за всяко дружество: отчитането на 0 до 3 точки значи доста ниско равнище на цифрова активност, от 4 до 6 - ниско, от 7 до 9 - високо и от 10 до 12 точки - доста високо равнище на DII.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР