Бизнесът у нас изпитва най-голям недостиг на квалифицирани работници, инженери

...
Бизнесът у нас изпитва най-голям недостиг на квалифицирани работници, инженери
Коментари Харесай

Бизнесът у нас се оплака, изпитва огромна нужда от работници

Бизнесът у нас изпитва максимален дефицит на квалифицирани служащи, инженери и водачи, разгласи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

На конференция през днешния ден в София беше разисквано отражението на цифровите технологии върху потребността от служащи.

Твърденията, че избрани специалности ще изчезнат поради дигитализацията на трудовия пазар, са пресилени, счита Васил Велев. „ Защото ние всеки ден се сблъскваме с големия дефицит на служащи и експерти във всички сфери “, добави той.

Дигитализирането на пазара на труда обаче затруднява контрола на обществените служби по спазването на трудовото законодателство.

„ По-трудно ще намираме тези работни места. Ще има проблем във връзка с травматизма, на съблюдаване на работно време, на условия на труд “, сподели Георги Милчин - основен секретар на Инспекцията по труда.

„ Индустрията в България е на много ниско софтуерно равнище “, съобщи водачът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. Според него обаче това може да е от изгода за страната ни.

„ Ние имаме един от най-хубавият интернет в света, може би тъй като започнахме малко по-късно. Та нищо чудно нашите дефекти да се трансфорат в наше преимущество в недалечно бъдеще “, сподели Манолов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР