Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток и през май,

...
Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток и през май,
Коментари Харесай

Петков: Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток и през май, но още не се знае размерът

Бизнесът ще получава обезщетения за скъпия ток и през май, само че още не се знае размерът. Това разгласи министър председателят Кирил Петков по време на среща с работодателските организации.

Разговорите ще продължат и през идната седмица.

Кирил Петков благодари за градивния разговор с работодателите и съобщи, че през днешния ден са били обсъждани и разграничи разновидности за помощи поради скъпия ток.

Разговорите сред държавното управление и работодателите ще продължат и през идната седмица, стана ясно от срещата.

"Разговорът беше доста градивен с концепцията, че достигнахме до ясно умозаключение, че през месец май ще продължат помощите за бизнеса във връзка с енергийните помощи, може би на разнообразни равнища. През другата седмица ще бъдат финализирани с министъра на енергетиката ", уточни Петков и добави:

"По отношение на природния газ се надяваме в идващите няколко дни да дадем ясна вероятност за ценовите равнища. Надяваме се, че те няма да бъдат по никакъв метод доста неприятна изненада, надяваме се дори да няма покачване на цените ", съобщи БНР.

Председателят на БСК Добри Митев обаче предизвести:

"В случай, че изискванията, които държавното управление предложи, са неприемливи за българската промишленост, за българската стопанска система, за всичките стопански оператори в България, за учебни заведения, за детски градини, за обществени домове, за лечебни заведения, за църкви, за манастири - ние няма да имаме избор с изключение на да протестираме ".

Вицепремиерът Корнелия Нинова очерта тематиките, по които през днешния ден е търсено единодушие и по които диалозите не престават.

"Отново декларирахме искания от името на работодатели с поддръжка на синдикати - да се резервира цената на газа такава, какво е в този момент по доставките от "Газпром ", и в случай че договарянията за различни доставки доведат до по-висока цена, то да търсим механизъм страната да компенсира разликата ".

Нинова удостовери, че България е поискала изключение от използването на петролното ембарго на Европейски Съюз против Русия.

Днес държавното управление не е разглеждало Националната тактика за въвеждане на еврото, макар че точката фигурираше в авансово публикувания дневен ред.

"Аз участваха на този министерски съвет и не сме разглеждали такава точка, нито е вземано решение по подобен въпрос ", уточни Нинова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР